Презентация "Карбон" по химии – проект, доклад

Слайд 1
Слайд 2
Слайд 3
Слайд 4
Слайд 5
Слайд 6
Слайд 7
Слайд 8
Слайд 9
Слайд 10
Слайд 11
Слайд 12
Слайд 13
Слайд 14

Презентацию на тему "Карбон" можно скачать абсолютно бесплатно на нашем сайте. Предмет проекта: Химия. Красочные слайды и иллюстрации помогут вам заинтересовать своих одноклассников или аудиторию. Для просмотра содержимого воспользуйтесь плеером, или если вы хотите скачать доклад - нажмите на соответствующий текст под плеером. Презентация содержит 14 слайд(ов).

Слайды презентации

Карбон. Карбон (С) або вуглець — хімічний елемент з атомним номером 6. Позначається С, належить до поширених елементів земної кори, складаючи близько 0,1% її маси. Сполуки вуглецю є основою всіх живих організмів.
Слайд 1

Карбон

Карбон (С) або вуглець — хімічний елемент з атомним номером 6. Позначається С, належить до поширених елементів земної кори, складаючи близько 0,1% її маси. Сполуки вуглецю є основою всіх живих організмів.

Вуглець - речовина з найбільшим числом алотропічних модифікацій. Природні: ●алмаз ●графіт ●лонсдейліт ●фулерен ●вуглецеві нанотрубки Штучні: ●карбіт ●лантануїд ●графен ●карботоменупрофіт ●бінотроксіцин ●аморфний вуглець у вигляді сажі і деревного вугілля. Вуглець утворює декілька алотропних видозмін
Слайд 2

Вуглець - речовина з найбільшим числом алотропічних модифікацій.

Природні: ●алмаз ●графіт ●лонсдейліт ●фулерен ●вуглецеві нанотрубки Штучні: ●карбіт ●лантануїд ●графен ●карботоменупрофіт ●бінотроксіцин ●аморфний вуглець у вигляді сажі і деревного вугілля.

Вуглець утворює декілька алотропних видозмін:

Відомі чотири кристалічні модифікації карбрну: графіт, алмаз, карбін і лонсдейліт
Слайд 3

Відомі чотири кристалічні модифікації карбрну: графіт, алмаз, карбін і лонсдейліт

Графіт. Графіт - сіро-чорна, непрозора, жирна на дотик, дуже м'яка маса з металевим блиском. При кімнатній температурі і нормальному тиску (0,1 Мн/м2, або 1кгс/см2) графіт термодинамично стабільний. . При атмосферному тиску і температурі біля 3700°С графіт переганяється.
Слайд 4

Графіт

Графіт - сіро-чорна, непрозора, жирна на дотик, дуже м'яка маса з металевим блиском. При кімнатній температурі і нормальному тиску (0,1 Мн/м2, або 1кгс/см2) графіт термодинамично стабільний. . При атмосферному тиску і температурі біля 3700°С графіт переганяється.

Алмаз. Алмаз - дуже тверда, кристалічна речовина. Кристали мають кубічні межацентрировані ґрати: а=3,560. При кімнатній температурі і нормальному тиску алмаз метастабільний. Помітне перетворення алмаза в графіт спостерігається при температурах вище за 1400°С у вакуумі або в інертній атмосфері.
Слайд 5

Алмаз

Алмаз - дуже тверда, кристалічна речовина. Кристали мають кубічні межацентрировані ґрати: а=3,560. При кімнатній температурі і нормальному тиску алмаз метастабільний. Помітне перетворення алмаза в графіт спостерігається при температурах вище за 1400°С у вакуумі або в інертній атмосфері.

Рідкий карбон може бути отриманий при тиску вище за 10,5 Мн/м2 (1051 кгс/см2) і температурах вище за 3700(З. Для твердого вуглеводу (кокс, сажа, деревне вугілля) характерно також стан з неврегульованою структурою “аморфний" вуглевод, який не являє собою самостійної модифікації; в основі його бу
Слайд 6

Рідкий карбон може бути отриманий при тиску вище за 10,5 Мн/м2 (1051 кгс/см2) і температурах вище за 3700(З. Для твердого вуглеводу (кокс, сажа, деревне вугілля) характерно також стан з неврегульованою структурою “аморфний" вуглевод, який не являє собою самостійної модифікації; в основі його будови лежить структура мелкокристаллического графіту. Нагрівання деяких різновидів “аморфного" вуглеводу вище за 1500-1600(З без доступу повітря викликає їх перетворення в графіт. Фізичні властивості “аморфного" вуглеводу дуже сильно залежать від дисперсності часток і наявності домішок. Щільність, теплоємність, теплопровідність і електропровідність “аморфного" вуглеводу завжди вище, ніж графіту. Карбін отриманий штучно. Він являє собою мелкокристаллический порошок чорного кольору (щільність 1,9 - 2 г/см3). Побудований з довгих ланцюжків атомів С, укладених паралельно один одному. Лонсдейліт знайдений в метеоритах і отриманий штучно; його структура і властивості остаточно не встановлені.

Хімічні властивості: Хімічна активність різних алотропних видозмін вуглецю різна. Алмаз і графіт майже не вступають в хімічні реакції. Вони можуть реагувати лише з чистим киснем і тільки за дуже високої температури. Аморфний вуглець, а також вугілля за звичайної температури досить інертні, але при с
Слайд 7

Хімічні властивості:

Хімічна активність різних алотропних видозмін вуглецю різна. Алмаз і графіт майже не вступають в хімічні реакції. Вони можуть реагувати лише з чистим киснем і тільки за дуже високої температури. Аморфний вуглець, а також вугілля за звичайної температури досить інертні, але при сильному нагріванні їх активність різко зростає і вуглець безпосередньо сполучається з багатьма елементами. Так, при нагріванні на повітрі вугілля горить, утворюючи діоксид вуглецю C + O2 = CO2 При недостатньому доступі кисню повітря він частково згоряє до монооксиду вуглецю CO, в якому вуглець двовалентний: 2C + O2 = 2CO Коли через розжарене вугілля пропускати пари сірки, то утворюється сіковуглець: C + 2S = CS2 При високій температурі вугілля досить сильний відновник. Воно віднімає кисень від оксидів багатьох металів. Наприклад: 2CuO + C = 2Cu + CO2↑ Через цю здатність, вугілля широко застосовують у металургії для добування металів із руд. Ступені окислення +4, −4, рідко +2 (З, карбіди металів), +3 (C2N2, галогенциани); спорідненість до електрона 1,27 еВ; енергія іонізації при послідовному переході від С0 до С4+ відповідно 11,2604, 24,383, 47,871 і 64,19 еВ. Органічні сполуки Завдяки здатності вуглецю утворювати полімерні ланцюжки , існує величезний клас з'єднань на основі вуглецю, яких значно більше, ніж неорганічних. Найбільші групи: вуглеводні, білки, жири та ін.

Конфігурація зовнішньої оболонки атома карбону 2s22p2 . Для карбону характерне утворення чотирьох ковалентних зв'язків, зумовлене збудження зовнішньої електронної оболонки до стану 2sp3. Тому карбон здатний в рівній мірі як притягати, так і віддавати електрони. У сполуках карбон проявляє ступені оки
Слайд 8

Конфігурація зовнішньої оболонки атома карбону 2s22p2 . Для карбону характерне утворення чотирьох ковалентних зв'язків, зумовлене збудження зовнішньої електронної оболонки до стану 2sp3. Тому карбон здатний в рівній мірі як притягати, так і віддавати електрони. У сполуках карбон проявляє ступені окислення -4; +2; +4. Атомний радіус 0,77Á, ковалентні радіуси 0,77Á, 0,67Á, 0,60Á відповідно в одинарному, подвійному і потрійному зв'язках; іонної радіус С4- 2,60А, С4+ 0,20А. При звичайних умовах карбон хімічно інертний, при високих температурах він сполучається з багатьма елементами, виявляючи сильні відновні властивості.

Всі форми карбону стійкі до лугів і кислот і повільно окислюються тільки дуже сильними окислювачами “Аморфний" карбон реагує з фтором при кімнатній температурі, графіт і алмаз - при нагріванні. При температурах вище за 1000°С карбон взаємодіє з багатьма металами, даючи карбіди. Всі форми карбон
Слайд 9

Всі форми карбону стійкі до лугів і кислот і повільно окислюються тільки дуже сильними окислювачами “Аморфний" карбон реагує з фтором при кімнатній температурі, графіт і алмаз - при нагріванні. При температурах вище за 1000°С карбон взаємодіє з багатьма металами, даючи карбіди. Всі форми карбону при нагріванні відновлюють оксиди металів з утворенням вільних металів (Zn, Cd, Cu, Pb і інш.) або карбідів (CaC2, Mo2C, WC, TaC і інш.). Карбон реагує при температурах вище за 600 - 800°С з водяною парою і оксидои карбону (IV) - вуглекислим газом Всі форми карбону нерозчинні в звичайних неорганічних і органічних розчинниках, але розчиняються в деяких розплавлених металах (наприклад, Fe, Ni, Co).

Застосування: Деревне вугілля має здатність адсорбувати (поглинати) на своїй поверхні різні гази і деякі речовини з розчинів. Адсорбція відбувається поверхнею вугілля, тому воно здатне поглинати (адсорбувати) тим більшу кількість речовин, чим більша його сумарна поверхня, тобто чим більше воно подрі
Слайд 10

Застосування:

Деревне вугілля має здатність адсорбувати (поглинати) на своїй поверхні різні гази і деякі речовини з розчинів. Адсорбція відбувається поверхнею вугілля, тому воно здатне поглинати (адсорбувати) тим більшу кількість речовин, чим більша його сумарна поверхня, тобто чим більше воно подрібнене або пористе. Пористість, а разом з тим і адсорбційна здатність деревного вугілля різко збільшується при попередньому нагріванні в струмені водяної пари. При цьому пори вугілля очищаються від смолистих речовин і його внутрішня поверхня дуже збільшується. Таке вугілля називається активованим. Активоване деревне вугілля широко використовують у цукровому виробництві для очистки цукрового сиропу від домішок, що надають йому жовтого забарвлення, в спиртовому виробництві для очистки винного спирту від сивушних олій, в деяких виробництвах для вловлювання парів цінних летких речовин — бензину, ефіру, сірковуглецю, бензолу тощо з наступним видаленням їх при нагріванні. У першу світову війну активоване вугілля за пропозицією академіка М. Д. Зелінського було застосовано в протигазах для захисту органів дихання від отруйних газів, зокрема від хлору, який німці застосували в 1915 р. проти французьких військ. Активоване вугілля як адсорбент застосовується і в сучасних протигазах.

Графіт використовується в олівцевій промисловості. Також його використовують як мастило при особливо високих або низьких температурах.
Слайд 11

Графіт використовується в олівцевій промисловості. Також його використовують як мастило при особливо високих або низьких температурах.

Алмаз, завдяки винятковій твердості, незамінний абразивний матеріал. Алмазним напиленням володіють шліфувальні насадки бормашин. Крім цього, ограновані алмази — діаманти використовуються як дорогоцінне камення в ювелірних прикрасах. Завдяки рідкості, високим декоративним якостям і збігом історичних
Слайд 12

Алмаз, завдяки винятковій твердості, незамінний абразивний матеріал. Алмазним напиленням володіють шліфувальні насадки бормашин. Крім цього, ограновані алмази — діаманти використовуються як дорогоцінне камення в ювелірних прикрасах. Завдяки рідкості, високим декоративним якостям і збігом історичних обставин, діамант незмінно є найдорожчим дорогоцінним каменем. Виключно висока теплопровідність алмазу (до 2000 Вт/м·К) робить його перспективним матеріалом для напівпровідникової техніки в якості підкладок для процесорів. Але відносно висока ціна (близько 50 доларів/грам) і складність обробки алмазу обмежують його застосування в цій галузі.

У фармакології та медицині широко використовуються різні сполуки вуглецю — похідні вугільної кислоти та карбонових кислот, різні гетероцикли, полімери та інші сполуки. Так, карболен (активоване вугілля), застосовується для абсорбції та виведення з організму різних токсинів; графіт (у вигляді мазей)
Слайд 13

У фармакології та медицині широко використовуються різні сполуки вуглецю — похідні вугільної кислоти та карбонових кислот, різні гетероцикли, полімери та інші сполуки. Так, карболен (активоване вугілля), застосовується для абсорбції та виведення з організму різних токсинів; графіт (у вигляді мазей) — для лікування шкірних захворювань; радіоактивні ізотопи вуглецю — для наукових досліджень (радіовуглецевий аналіз).

Розповсюдження. Вуглець у природі зустрічається як у вільному стані (алмаз, графіт, карбін і лонсдейліт, фулерен, вуглецеві нанотрубки), так і у вигляді різноманітних сполук. Середній вміст вуглецю у земній корі 2,3×10−2 % (мас); основна маса вуглецю концентрується в осадових гірських породах. Вугле
Слайд 14

Розповсюдження

Вуглець у природі зустрічається як у вільному стані (алмаз, графіт, карбін і лонсдейліт, фулерен, вуглецеві нанотрубки), так і у вигляді різноманітних сполук. Середній вміст вуглецю у земній корі 2,3×10−2 % (мас); основна маса вуглецю концентрується в осадових гірських породах. Вуглець накопичується у верхній частині земної кори, де його присутність пов'язана в основному з живою речовиною, кам'яним вугіллям, нафтою, антрацитом, а також з доломітами і вапняками. Відомо понад 100 мінералів вуглецю, серед яких найпоширеніші карбонати кальцію, магнію і заліза. Він входить до складу кам'яного вугілля, нафти і природного газу, а також різних мінералів: мармуру, крейди і вапняку —CaCO3 , доломіту — CaCO3·MgCO3 , магнезиту — MgCO, малахіту — CuCO3·Cu(OH)2 тощо. Важливу роль вуглець відіграє в космосі; на Сонці вуглець посідає 4-е місце за поширеністю після водню, гелію та кисню, ядра вуглецю беруть участь у процесах нуклеосинтезу (вуглецево-азотний цикл, потрійна α-реакція). Більшість сполук вуглецю, і насамперед вуглеводні, мають яскраво вираженим характером ковалентних сполук. Міцність простих, подвійних і потрійних зв'язків атомів С між собою, здатність утворювати стійкі ланцюги та цикли з атомів С обумовлюють існування величезного числа вуглецевмісних сполук, що вивчаються органічною хімією. У природі зустрічається мінерал шунгіт, в якому міститься як твердий вуглець (≈ 25%), так і значні кількості оксиду кремнію (≈ 35%).

Список похожих презентаций

Карбон

Карбон

Що таке карбон? Карбон (лат. Carboneum) С - хімічний елемент 2 групи, IV періоду, головної підгрупи періодичної системи Менделєєва. Карбон-найважливіший ...
Карбон

Карбон

Періодична система хімічних елементів Д.І.Менделєєва. Періоди 1 3 4 5 6 7 Ряди 10 9 8 Групи елементів I II VI V VII III IV VIII C. с 12 0 2 P = 6 ...
Органическая химия

Органическая химия

история развития органической химии предмет органической химии особенности органических веществ Бутлеров теория строения органических соединений Бутлерова ...
«Задачи» химия

«Задачи» химия

- исследование задач по нанонауке; - ознакомление с наномиром: о достижениях нанохимии и нанотехнологии; - составление задач по нанонауке; - решение ...
Незнайка в стране химия

Незнайка в стране химия

Я – известный химик Незнайка. Я знаю все и все могу. Сейчас я взмахну волшебной палочкой и начнется извержение вулкана. Смотри! А теперь все за мной ...
Сложные эфиры химия

Сложные эфиры химия

Цели урока:. 1.Изучить строение сложных эфиров. 2.Познакомиться с механизмом реакции этерификации. Номенклатура. Названия сложных эфиров происходит ...
Углеводы химия

Углеводы химия

Содержание. Классификация углеводов Моносахариды Нахождение в природе Изомерия Получение Физические свойства Химические свойства Источники информации. ...
Органическая химия как наука

Органическая химия как наука

Содержание. Знакомство с историей возникновения науки органическая химия Органические вещества Схемы реакций Органическая химия Электронное строение ...
Полезная химия во фруктах и овощах

Полезная химия во фруктах и овощах

1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 14. Химический состав сока во многом схож у различных видов этих фруктов: сок плодов содержит: сахара, органические кислоты, ...
Аналитическая химия

Аналитическая химия

Определение. Аналити́ческая хи́мия — раздел химии, изучающий химический состав и структуру веществ; имеет целью определение элементов или групп элементов, ...
Аналитическая химия

Аналитическая химия

План доклада. Аналитическая химия (определение) Гармонизация терминологии по аналитической химии Роль терминологии Источники терминологии Цели и задачи ...
Азот химия

Азот химия

План урока:. История открытия Цели Нахождение в природе Строение и свойства атома и молекулы Физические и химические свойства Получение и применение ...
алюминий химия

алюминий химия

получение алюминия. Применение алюминия. ...
«Электролитическая диссоциация» химия

«Электролитическая диссоциация» химия

Электролитическая диссоциация. H2O. Процесс распада электролита на ионы при растворении его в воде или расплавлении называется электролитической диссоциацией. ...
«Окислительно-восстановительные реакции» химия

«Окислительно-восстановительные реакции» химия

СОДЕРЖАНИЕ:. 1. Какие реакции называются окислительно-восстановительными? 2. Что называют окислителем, восстановителем? 3. Окислительно-восстановительный ...
«Нуклеиновые кислоты» химия

«Нуклеиновые кислоты» химия

Цель урока: сформировать у студентов понимание взаимосвязанности и взаимозависимости веществ в клетке. Задачи урока: повторить строение и основные ...
Органическая химия

Органическая химия

Органическая химия – химия углеводородов и их производных. Углеводороды (УВ) – простейшие органические вещества, молекулы которых состоят из атомов ...
Аналитическая химия

Аналитическая химия

Цель программы:. Фундаментальная подготовка магистрантов в области аналитической химии со знанием современных физико-химических методов анализа (хроматографических, ...
Органическая химия "Жиры"

Органическая химия "Жиры"

Рацион питания Белки Жиры Углеводы 2а, 2б 1 4б, 5. Роль жиров в здоровом питании спортсменов. Жиры хорошо усваиваются организмом, имеют высокую калорийность, ...
Белки химия

Белки химия

Содержание. Определение Функции белков Источники аминокислот Строение полипептидной цепи Структура белка Химические свойства Превращения белков в ...

Советы как сделать хороший доклад презентации или проекта

  1. Постарайтесь вовлечь аудиторию в рассказ, настройте взаимодействие с аудиторией с помощью наводящих вопросов, игровой части, не бойтесь пошутить и искренне улыбнуться (где это уместно).
  2. Старайтесь объяснять слайд своими словами, добавлять дополнительные интересные факты, не нужно просто читать информацию со слайдов, ее аудитория может прочитать и сама.
  3. Не нужно перегружать слайды Вашего проекта текстовыми блоками, больше иллюстраций и минимум текста позволят лучше донести информацию и привлечь внимание. На слайде должна быть только ключевая информация, остальное лучше рассказать слушателям устно.
  4. Текст должен быть хорошо читаемым, иначе аудитория не сможет увидеть подаваемую информацию, будет сильно отвлекаться от рассказа, пытаясь хоть что-то разобрать, или вовсе утратит весь интерес. Для этого нужно правильно подобрать шрифт, учитывая, где и как будет происходить трансляция презентации, а также правильно подобрать сочетание фона и текста.
  5. Важно провести репетицию Вашего доклада, продумать, как Вы поздороваетесь с аудиторией, что скажете первым, как закончите презентацию. Все приходит с опытом.
  6. Правильно подберите наряд, т.к. одежда докладчика также играет большую роль в восприятии его выступления.
  7. Старайтесь говорить уверенно, плавно и связно.
  8. Старайтесь получить удовольствие от выступления, тогда Вы сможете быть более непринужденным и будете меньше волноваться.

Информация о презентации

Ваша оценка: Оцените презентацию по шкале от 1 до 5 баллов
Дата добавления:24 ноября 2018
Категория:Химия
Содержит:14 слайд(ов)
Поделись с друзьями:
Скачать презентацию
Смотреть советы по подготовке презентации