- Натуральний каучук

Презентация "Натуральний каучук" по химии – проект, доклад

Слайд 1
Слайд 2
Слайд 3
Слайд 4
Слайд 5
Слайд 6
Слайд 7
Слайд 8
Слайд 9
Слайд 10
Слайд 11
Слайд 12
Слайд 13
Слайд 14
Слайд 15
Слайд 16
Слайд 17
Слайд 18
Слайд 19
Слайд 20
Слайд 21

Презентацию на тему "Натуральний каучук" можно скачать абсолютно бесплатно на нашем сайте. Предмет проекта: Химия. Красочные слайды и иллюстрации помогут вам заинтересовать своих одноклассников или аудиторию. Для просмотра содержимого воспользуйтесь плеером, или если вы хотите скачать доклад - нажмите на соответствующий текст под плеером. Презентация содержит 21 слайд(ов).

Слайды презентации

Зміст. Каучук Фізичні властивості Гевея Збір латексу Виробництво натурального каучуку Історія відкриття натурального каучуку Джерела
Слайд 2

Зміст

Каучук Фізичні властивості Гевея Збір латексу Виробництво натурального каучуку Історія відкриття натурального каучуку Джерела

Каучук — еластичний матеріал, який отримують при коагуляці латексу каучуконосних рослин, головним чином бразильської гевеї, що росте в тропічних країнах. Основний компонент — поліізопрен — вуглеводневе полімерне хімічне з'єднання, що має загальну формулу (C5H8)n.
Слайд 3

Каучук — еластичний матеріал, який отримують при коагуляці латексу каучуконосних рослин, головним чином бразильської гевеї, що росте в тропічних країнах.

Основний компонент — поліізопрен — вуглеводневе полімерне хімічне з'єднання, що має загальну формулу (C5H8)n.

Фізичні властивості натурального каучуку. Натуральний каучук - аморфне, здатне кристалізуватися тверде тіло. Природний необроблений каучук – білого кольору. Він не набухає і не розчиняється у воді, спирті, ацетоні. Набухає а потім розчиняється у жирних і ароматичних вуглеводнях (бензині, бензолі, еф
Слайд 4

Фізичні властивості натурального каучуку

Натуральний каучук - аморфне, здатне кристалізуватися тверде тіло. Природний необроблений каучук – білого кольору. Він не набухає і не розчиняється у воді, спирті, ацетоні. Набухає а потім розчиняється у жирних і ароматичних вуглеводнях (бензині, бензолі, ефірі та інших), каучук утворює колоїдні розчини, що широко використовуються в техніці. Особливо важливою і специфічною властивістю каучуку є його еластичність (пружність) - здатність каучуку відновлювати свою первинну форму після припинення дії сили, що викликала деформацію. Каучук – при довгому зберіганні твердне. Каучук - гарний діелектрик, він має низьку водо-, газопроникність.

Гевея. Гевея— рід вічнозелених дерев родини молочайних. Поширений у тропічних лісах Америки. Найбільш відомий вид — Гевея бразильска: основне джерело натурального каучуку, також з неї роблять меблі, які володіють підвищеною міцністю, не гниє і стійка до впливу шкідників. Гевея може досягати 45 метрі
Слайд 5

Гевея

Гевея— рід вічнозелених дерев родини молочайних. Поширений у тропічних лісах Америки. Найбільш відомий вид — Гевея бразильска: основне джерело натурального каучуку, також з неї роблять меблі, які володіють підвищеною міцністю, не гниє і стійка до впливу шкідників. Гевея може досягати 45 метрів у висоту при 2,5м. в обхваті. Каучук в гевеї міститься в соці - латексі, розподіленому в молочних каналах, які утворюють в стовбурі кільця.

Зараз дерево культивується в Азії, Малазії, Індонезії, Шрі-Ланці, Камбоджі, Таїланді і Брунеї. Від 90 до 96% світового виробництва натурального каучуку добувають з Гевеї бразильської.
Слайд 7

Зараз дерево культивується в Азії, Малазії, Індонезії, Шрі-Ланці, Камбоджі, Таїланді і Брунеї. Від 90 до 96% світового виробництва натурального каучуку добувають з Гевеї бразильської.

Збір латексу. Латекс складається з найдрібніших частинок рідини, твердих частинок та інших домішок. Лише близько 33% латексу становить каучук, 66% вода і близько 1% інші речовини.
Слайд 8

Збір латексу

Латекс складається з найдрібніших частинок рідини, твердих частинок та інших домішок. Лише близько 33% латексу становить каучук, 66% вода і близько 1% інші речовини.

Виробництво натурального каучуку. Отриманий латекс розтягують, розбавляють водою і піддають коагуляції шляхом обробки кислотою, щоб частини каучуку в латексі зчепилися один з одним. Потім проводять протягування між валками, надаючи листам товщину бл. 0,6 см. Отримані листи висушують шляхом обдування
Слайд 9

Виробництво натурального каучуку

Отриманий латекс розтягують, розбавляють водою і піддають коагуляції шляхом обробки кислотою, щоб частини каучуку в латексі зчепилися один з одним.

Потім проводять протягування між валками, надаючи листам товщину бл. 0,6 см. Отримані листи висушують шляхом обдування сухим теплим повітрям

або димом, і відправляють на навантаження.

Історія відкриття натурального каучуку. Каучук існує стільки років, скільки й сама природа. Скам'янілі залишки каучуконосних дерев, які були знайдені, мають вік близько трьох мільйонів років. Каучук мовою індіанців означає «сльози дерева ». Каучукові кулі із сирої гуми знайдено серед руїн цивілізаці
Слайд 10

Історія відкриття натурального каучуку

Каучук існує стільки років, скільки й сама природа. Скам'янілі залишки каучуконосних дерев, які були знайдені, мають вік близько трьох мільйонів років. Каучук мовою індіанців означає «сльози дерева ». Каучукові кулі із сирої гуми знайдено серед руїн цивілізацій інків і майя в Центральній і Південній Америці, вік цих куль не менше 900 років.

Перше знайомство європейців з натуральним каучуком відбулося п'ять століть тому. Власне, історія каучуку почалася, як не дивно, з дитячого м'яча та шкільної гумки. На острові Гаїті під час своєї другої подорожі в 1493 році іспанський адмірал Христофор Колумб побачив тубільців, що грали великим щільн
Слайд 11

Перше знайомство європейців з натуральним каучуком відбулося п'ять століть тому. Власне, історія каучуку почалася, як не дивно, з дитячого м'яча та шкільної гумки.

На острові Гаїті під час своєї другої подорожі в 1493 році іспанський адмірал Христофор Колумб побачив тубільців, що грали великим щільним м'ячем.

Іспанці були здивовані веселою грою індіанців. Вони в такт пісні підкидали чорні кулі. Хоча це здавалося неймовірним, але б'ючись об землю, м'ячі досить високо підскакували в повітря. Взявши ці кулі в руки, іспанці побачили, що вони досить важкі, липкі і пахнуть димом. Індіанці робили кульки із соку
Слайд 12

Іспанці були здивовані веселою грою індіанців. Вони в такт пісні підкидали чорні кулі. Хоча це здавалося неймовірним, але б'ючись об землю, м'ячі досить високо підскакували в повітря. Взявши ці кулі в руки, іспанці побачили, що вони досить важкі, липкі і пахнуть димом. Індіанці робили кульки із соку гевеї який загусає. Колумб привіз кілька шматків цієї дивної речовини на батьківщину, але в ті часи це нікого не зацікавило.

Індіанці робили з каучуку калоші які не промокають, але в спеку прилипають до ніг і розтягнувшись, більше вже не стискаються. Наступні два століття каучук для Європи був просто цікавою заморською дивиною.

У 1731 році уряд Франції відправив математика і географа Шарля Кондаміна в географічну експедицію по Південній Америці. У 1736 він відправив назад у Францію кілька зразків каучуку разом з описом продукції, виробленої з нього людьми які населяють Амазонську низовину. Після цього різко зріс науковий і
Слайд 13

У 1731 році уряд Франції відправив математика і географа Шарля Кондаміна в географічну експедицію по Південній Америці. У 1736 він відправив назад у Францію кілька зразків каучуку разом з описом продукції, виробленої з нього людьми які населяють Амазонську низовину. Після цього різко зріс науковий інтерес до вивчення цієї речовини і її властивостей.

У 1770 році британський хімік Джозеф Прістлі вперше знайшов йому застосування: він виявив, що каучук може стирати те, що написано графітним олівцем . Тоді такі шматки каучуку називали гумміеластиком («смолою еластичною »). У 1791 році англійський фабрикант Самуель Пил запатентував спосіб зробити вод
Слайд 14

У 1770 році британський хімік Джозеф Прістлі вперше знайшов йому застосування: він виявив, що каучук може стирати те, що написано графітним олівцем . Тоді такі шматки каучуку називали гумміеластиком («смолою еластичною »). У 1791 році англійський фабрикант Самуель Пил запатентував спосіб зробити водонепронекний одяг за допомогою обробки її розчином каучуку в скипидарі. У Франції до 1820 навчилися виготовляти підтяжки і підв'язки з каучукових ниток, сплетених з тканиною.

В Англії британський хімік і винахідник Чарльз Макінтош запропонував класти тонкий шар каучуку між двома шарами тканини і з цього матеріалу шити водонепроникні плащі. У 1823 році в Глазго він почав мануфактурне виробництво водонепроникного одягу. Але ці плащі взимку ставали твердими від холоду, а вл
Слайд 15

В Англії британський хімік і винахідник Чарльз Макінтош запропонував класти тонкий шар каучуку між двома шарами тканини і з цього матеріалу шити водонепроникні плащі.

У 1823 році в Глазго він почав мануфактурне виробництво водонепроникного одягу. Але ці плащі взимку ставали твердими від холоду, а влітку розповзалися від спеки. Водостійкий плащ із прогумованої тканини до цих пір носить його ім'я.

У США речі з каучуку стали популярними у 1830-х роках, гумові пляшки і взуття, зроблені південноамериканськими індіанцями, імпортувалися у великих кількостях. Інші гумові вироби завозилися з Англії. Джон Хаскінс і Едвард Шафе організували першу «каучукову» фабрику в США. Але вироблені речі, як і імп
Слайд 16

У США речі з каучуку стали популярними у 1830-х роках, гумові пляшки і взуття, зроблені південноамериканськими індіанцями, імпортувалися у великих кількостях. Інші гумові вироби завозилися з Англії. Джон Хаскінс і Едвард Шафе організували першу «каучукову» фабрику в США. Але вироблені речі, як і імпортовані, ставали крихкими взимку, м'якими і липкими влітку. У 1834 році німецький хімік Фрідріх Людерсдорф і американський хімік Натаніель Хейвард виявили, що додавання сірки до каучуку зменшує або навіть зовсім усуває клейкість виробів з каучуку.

Чарльз Гудієр з 1834 р. наполегливо намагався «врятувати» каучук. Але тільки в 1839 р. йому пощастило. У цьому році він, використовуючи відкриття цих попередніх вчених, виявив, що нагрівання каучуку з сіркою усуває його несприятливі властивості. Він поклав на піч шматок покритої каучуком тканини,на
Слайд 17

Чарльз Гудієр з 1834 р. наполегливо намагався «врятувати» каучук. Але тільки в 1839 р. йому пощастило. У цьому році він, використовуючи відкриття цих попередніх вчених, виявив, що нагрівання каучуку з сіркою усуває його несприятливі властивості. Він поклав на піч шматок покритої каучуком тканини,на яку був нанесений шар сірки.

Через деякий час він побачив шкіреподібний матеріал - гуму. Цей процес був названий вулканізацією.

Відкриття гуми призвело до широкого її застосування: до 1919 було запропоновано вже більше 40 000 різних виробів з гуми. Реклама одного з магазинів Бостона, який торгує продукцією виробленої за патентом Чарльза Гудієра.
Слайд 18

Відкриття гуми призвело до широкого її застосування: до 1919 було запропоновано вже більше 40 000 різних виробів з гуми.

Реклама одного з магазинів Бостона, який торгує продукцією виробленої за патентом Чарльза Гудієра.

Бразилія була володаркою величезних плантацій гевеї. Щоб зберегти їх,уряд Бразилії видав закон, що забороняє під страхом смерті вивіз насіння і молодих дерев гевеї. Але було пізно. За порадою ботаніка Дж. Гукера, англієць Генрі Вікгем поїхав у 1876 році на береги Амазонки, де зібрав 70 000 насіння г
Слайд 19

Бразилія була володаркою величезних плантацій гевеї. Щоб зберегти їх,уряд Бразилії видав закон, що забороняє під страхом смерті вивіз насіння і молодих дерев гевеї. Але було пізно. За порадою ботаніка Дж. Гукера, англієць Генрі Вікгем поїхав у 1876 році на береги Амазонки, де зібрав 70 000 насіння гевеї і контрабандно вивіз їх з Бразилії.

Потайки доставив їх до Королівського ботанічного саду в Лондоні. Насіння було висіяно, але зійшло тільки 4%.

Однак через кілька днів сіянці досягли півметрової висоти і були використані для висадки на плантаціях спершу в Шрі-Ланці, а потім в інших тропічних районах Східної півкулі. Потім такі ж плантації були висаджені в смузі 1100-1300 км по обидві сторони від екватора. Близько 99% плантаційного каучуку з
Слайд 20

Однак через кілька днів сіянці досягли півметрової висоти і були використані для висадки на плантаціях спершу в Шрі-Ланці, а потім в інших тропічних районах Східної півкулі. Потім такі ж плантації були висаджені в смузі 1100-1300 км по обидві сторони від екватора. Близько 99% плантаційного каучуку знаходиться в Південно-Східній Азії.

Спроби висадити каучуконосні дерева в тропічних областях Західної півкулі закінчилися невдачею через хвороби рослин в тих місцевостях.

Джерела. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%83%D1%87%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%8F_%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0 http://refs.co.ua/79592-Kauchuki.html http://bukvar.su/himija/46546-Kauchuk-stroenie-svoiystva-vidy-i-primenenie-v-professii-kommersanta.html
Слайд 21

Джерела

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%83%D1%87%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%8F_%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0 http://refs.co.ua/79592-Kauchuki.html http://bukvar.su/himija/46546-Kauchuk-stroenie-svoiystva-vidy-i-primenenie-v-professii-kommersanta.html

Список похожих презентаций

Синтетический каучук

Синтетический каучук

Участники первой экспедиции Колумба видели у индейцев мячи, которые скакали, как живые. ГЕВЕЯ БРАЗИЛЬСКАЯ. Каучуконосы. Сбор латекса из гевеи. Добытчик ...
Природный каучук

Природный каучук

Цель урока: закрепить знания о диеновых углеводородах. рассмотреть историю открытия каучука и историю его применения. изучить строение, свойства и ...
Органическая химия

Органическая химия

история развития органической химии предмет органической химии особенности органических веществ Бутлеров теория строения органических соединений Бутлерова ...
«Задачи» химия

«Задачи» химия

- исследование задач по нанонауке; - ознакомление с наномиром: о достижениях нанохимии и нанотехнологии; - составление задач по нанонауке; - решение ...
Незнайка в стране химия

Незнайка в стране химия

Я – известный химик Незнайка. Я знаю все и все могу. Сейчас я взмахну волшебной палочкой и начнется извержение вулкана. Смотри! А теперь все за мной ...
Сложные эфиры химия

Сложные эфиры химия

Цели урока:. 1.Изучить строение сложных эфиров. 2.Познакомиться с механизмом реакции этерификации. Номенклатура. Названия сложных эфиров происходит ...
Углеводы химия

Углеводы химия

Содержание. Классификация углеводов Моносахариды Нахождение в природе Изомерия Получение Физические свойства Химические свойства Источники информации. ...
Органическая химия как наука

Органическая химия как наука

Содержание. Знакомство с историей возникновения науки органическая химия Органические вещества Схемы реакций Органическая химия Электронное строение ...
Полезная химия во фруктах и овощах

Полезная химия во фруктах и овощах

1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 14. Химический состав сока во многом схож у различных видов этих фруктов: сок плодов содержит: сахара, органические кислоты, ...
Аналитическая химия

Аналитическая химия

Определение. Аналити́ческая хи́мия — раздел химии, изучающий химический состав и структуру веществ; имеет целью определение элементов или групп элементов, ...
Аналитическая химия

Аналитическая химия

План доклада. Аналитическая химия (определение) Гармонизация терминологии по аналитической химии Роль терминологии Источники терминологии Цели и задачи ...
Азот химия

Азот химия

План урока:. История открытия Цели Нахождение в природе Строение и свойства атома и молекулы Физические и химические свойства Получение и применение ...
алюминий химия

алюминий химия

получение алюминия. Применение алюминия. ...
«Электролитическая диссоциация» химия

«Электролитическая диссоциация» химия

Электролитическая диссоциация. H2O. Процесс распада электролита на ионы при растворении его в воде или расплавлении называется электролитической диссоциацией. ...
«Окислительно-восстановительные реакции» химия

«Окислительно-восстановительные реакции» химия

СОДЕРЖАНИЕ:. 1. Какие реакции называются окислительно-восстановительными? 2. Что называют окислителем, восстановителем? 3. Окислительно-восстановительный ...
«Нуклеиновые кислоты» химия

«Нуклеиновые кислоты» химия

Цель урока: сформировать у студентов понимание взаимосвязанности и взаимозависимости веществ в клетке. Задачи урока: повторить строение и основные ...
Органическая химия

Органическая химия

Органическая химия – химия углеводородов и их производных. Углеводороды (УВ) – простейшие органические вещества, молекулы которых состоят из атомов ...
Аналитическая химия

Аналитическая химия

Цель программы:. Фундаментальная подготовка магистрантов в области аналитической химии со знанием современных физико-химических методов анализа (хроматографических, ...
Органическая химия "Жиры"

Органическая химия "Жиры"

Рацион питания Белки Жиры Углеводы 2а, 2б 1 4б, 5. Роль жиров в здоровом питании спортсменов. Жиры хорошо усваиваются организмом, имеют высокую калорийность, ...
Белки химия

Белки химия

Содержание. Определение Функции белков Источники аминокислот Строение полипептидной цепи Структура белка Химические свойства Превращения белков в ...

Советы как сделать хороший доклад презентации или проекта

  1. Постарайтесь вовлечь аудиторию в рассказ, настройте взаимодействие с аудиторией с помощью наводящих вопросов, игровой части, не бойтесь пошутить и искренне улыбнуться (где это уместно).
  2. Старайтесь объяснять слайд своими словами, добавлять дополнительные интересные факты, не нужно просто читать информацию со слайдов, ее аудитория может прочитать и сама.
  3. Не нужно перегружать слайды Вашего проекта текстовыми блоками, больше иллюстраций и минимум текста позволят лучше донести информацию и привлечь внимание. На слайде должна быть только ключевая информация, остальное лучше рассказать слушателям устно.
  4. Текст должен быть хорошо читаемым, иначе аудитория не сможет увидеть подаваемую информацию, будет сильно отвлекаться от рассказа, пытаясь хоть что-то разобрать, или вовсе утратит весь интерес. Для этого нужно правильно подобрать шрифт, учитывая, где и как будет происходить трансляция презентации, а также правильно подобрать сочетание фона и текста.
  5. Важно провести репетицию Вашего доклада, продумать, как Вы поздороваетесь с аудиторией, что скажете первым, как закончите презентацию. Все приходит с опытом.
  6. Правильно подберите наряд, т.к. одежда докладчика также играет большую роль в восприятии его выступления.
  7. Старайтесь говорить уверенно, плавно и связно.
  8. Старайтесь получить удовольствие от выступления, тогда Вы сможете быть более непринужденным и будете меньше волноваться.

Информация о презентации

Ваша оценка: Оцените презентацию по шкале от 1 до 5 баллов
Дата добавления:16 марта 2019
Категория:Химия
Содержит:21 слайд(ов)
Поделись с друзьями:
Скачать презентацию
Смотреть советы по подготовке презентации