- Владимир Маяковский

Презентация "Владимир Маяковский" (11 класс) по литературе – проект, доклад

Слайд 1
Слайд 2
Слайд 3
Слайд 4
Слайд 5
Слайд 6
Слайд 7
Слайд 8
Слайд 9
Слайд 10
Слайд 11
Слайд 12
Слайд 13
Слайд 14
Слайд 15
Слайд 16
Слайд 17
Слайд 18
Слайд 19
Слайд 20
Слайд 21
Слайд 22
Слайд 23
Слайд 24
Слайд 25
Слайд 26
Слайд 27

Презентацию на тему "Владимир Маяковский" (11 класс) можно скачать абсолютно бесплатно на нашем сайте. Предмет проекта: Литература. Красочные слайды и иллюстрации помогут вам заинтересовать своих одноклассников или аудиторию. Для просмотра содержимого воспользуйтесь плеером, или если вы хотите скачать доклад - нажмите на соответствующий текст под плеером. Презентация содержит 27 слайд(ов).

Слайды презентации

Володимир МАЯКÓВСЬКИЙ (1893–1930). Життєвий і творчий шлях письменника. Маяковський – лідер російського футуризму, його непересічна поетична обдарованість. Трагічна доля поета.
Слайд 1

Володимир МАЯКÓВСЬКИЙ (1893–1930). Життєвий і творчий шлях письменника. Маяковський – лідер російського футуризму, його непересічна поетична обдарованість. Трагічна доля поета.

Творчість В. Маяковського досі залишається визначним художнім здобутком російської поезії початку XX ст. Як і Ахматова, Маяковський став сполучною ланкою між «срібним віком» російської поезії та радянською епохою її розвитку.
Слайд 2

Творчість В. Маяковського досі залишається визначним художнім здобутком російської поезії початку XX ст. Як і Ахматова, Маяковський став сполучною ланкою між «срібним віком» російської поезії та радянською епохою її розвитку.

На початку XX ст. у російській поезії потужного розвитку набула футуристська течія, серед представників якої особливе місце посідають Володимир Маяковський та Борис Пастернак. Варто наголосити, що навіть на етапі свого «офіційного» перебування у лавах футуристів вони виходили за межі цієї течії, а з
Слайд 3

На початку XX ст. у російській поезії потужного розвитку набула футуристська течія, серед представників якої особливе місце посідають Володимир Маяковський та Борис Пастернак. Варто наголосити, що навіть на етапі свого «офіційного» перебування у лавах футуристів вони виходили за межі цієї течії, а згодом і зовсім від неї відійшли. Однак досвід засвоєння футуристських ідей та естетичних принципів, безперечно, суттєво вплинув на поетичний почерк кожного з них.

Футуризм (від лат. майбутнє) — авангардистська течія в літературі й мистецтві 10-30-х років XX століття. Батьківщиною футуризму була Італія. Футуризм у Росії складався із чотирьох угруповань: 1. «Гілея», або кубофутуристи, — В. Хлєбников, Д. і М. Бурлюки, В. Маяковський, В. Каменський, О. Гуро, О. К
Слайд 4

Футуризм (від лат. майбутнє) — авангардистська течія в літературі й мистецтві 10-30-х років XX століття. Батьківщиною футуризму була Італія.

Футуризм у Росії складався із чотирьох угруповань:

1. «Гілея», або кубофутуристи, — В. Хлєбников, Д. і М. Бурлюки, В. Маяковський, В. Каменський, О. Гуро, О. Кручених, Б. Лівшиць;

2. «Асоціація егофутуристів» — І. Сєвєрянін, І. Ігнатьєв, К. Олімпов, В. Гнєдов;

3. «Мезонін поезії» — В. Шершеневич, Р. Івнєв, С. Третьяков, Б. Лавреньов;

4. «Центрифуга» — С. Бобров, Б. Пастернак, М. Асєєв, Божидар.

Сім'я Маяковських, Кутаїсі, 1905. Народився Володимир Володимирович Маяковський 7 липня 1893 р. у Багдаді (Грузія) у бідній дворянській родині, що мала у своєму родоводі запорізьких козаків.
Слайд 5

Сім'я Маяковських, Кутаїсі, 1905

Народився Володимир Володимирович Маяковський 7 липня 1893 р. у Багдаді (Грузія) у бідній дворянській родині, що мала у своєму родоводі запорізьких козаків.

В. К. Маяковский, батько поета. О. В. Маяковская, сестра поета
Слайд 6

В. К. Маяковский, батько поета

О. В. Маяковская, сестра поета

В.Маяковський - гимназист 2-го класа. Фото 1904 р. Ще з дитячих років Володя виявив здібності до віршування та малярства. Його малюнки викликали щире захоплення в однокласників і привертали увагу професійних художників. Деякий час саме з розвитком малярського таланту Маяковський пов'язував реалізаці
Слайд 7

В.Маяковський - гимназист 2-го класа. Фото 1904 р.

Ще з дитячих років Володя виявив здібності до віршування та малярства. Його малюнки викликали щире захоплення в однокласників і привертали увагу професійних художників. Деякий час саме з розвитком малярського таланту Маяковський пов'язував реалізацію свого мистецького «я».

Після раптової смерті батька у 1906 р. родина переїхала до Москви, де їй довелося боротися з суворими матеріальними нестатками. До цієї боротьби долучився і юний Володимир: використовуючи свої малярські здібності, він допомагав сестрі розписувати шкатулки, коробочки, писанки. Все це, відволікаючи від уроків та домашніх завдань, звісно, заважало успішному навчанню у гімназії.

В.Маяковський. Фото 1908 р. В.Маяковський. Фото 1910 р. 14-річний юнак, захопившись політикою, долучився до соціал-демократичного рyxy, через що його тричі заарештовували. Кілька місяців він провів у Бутирській в'язниці, але був достроково звільнений, бо неповнолітній (на той момент йому виповнилося
Слайд 8

В.Маяковський. Фото 1908 р.

В.Маяковський. Фото 1910 р.

14-річний юнак, захопившись політикою, долучився до соціал-демократичного рyxy, через що його тричі заарештовували. Кілька місяців він провів у Бутирській в'язниці, але був достроково звільнений, бо неповнолітній (на той момент йому виповнилося 17 років).

В.Маяковский. Фото 1911 р., которое было представлено вместе с прошением в Академию художеств. 1911 р. він продовжив освіту в Училищі живопису, скульптури. Тут знайомиться з лідером російського футуризму, художником і поетом Д. Бурлюком (разом з яким був виключений з училища у 1914 p.). Той відразу
Слайд 9

В.Маяковский. Фото 1911 р., которое было представлено вместе с прошением в Академию художеств.

1911 р. він продовжив освіту в Училищі живопису, скульптури. Тут знайомиться з лідером російського футуризму, художником і поетом Д. Бурлюком (разом з яким був виключений з училища у 1914 p.). Той відразу ж збагнув, що доля звели його з неординарною і художньо обдарованою людиною. А тому - як старший за віком і досвідченіший щодо мистецьких питань - вирішив взяти цього «дикого самородка» під свою опіку. Згодом Маяковський згадував його турботу з великою теплотою.

Давид Бурлюк — одна із найяскравіших постатей ХХ століття. Його називають одним із засновників російського футуризму - лівої течії в мистецтві початку ХХ століття, яка декларувала кінець старого і створення мистецтва майбутнього (звідки і пішла назва напрямку), підтримку технічному прогресу.

В.Маяковський. Фото 1912 р. В автобіографії В. Маяковський розповів, як саме Бурлюк відкрив у ньому поета. «Вдень у мене вийшов вірш. Вірніше - шматки. Погані. Ніде не надруковані. Ніч. Стрітенський бульвар. Читаю рядки Бурлюку. Додаю - це один мій знайомий. Давид зупинився. Зміряв мене поглядом. Га
Слайд 10

В.Маяковський. Фото 1912 р.

В автобіографії В. Маяковський розповів, як саме Бурлюк відкрив у ньому поета. «Вдень у мене вийшов вірш. Вірніше - шматки. Погані. Ніде не надруковані. Ніч. Стрітенський бульвар. Читаю рядки Бурлюку. Додаю - це один мій знайомий. Давид зупинився. Зміряв мене поглядом. Гаркнув: «Та це ж ви самі написали! Та ви ж геніальний поет!» Вживання щодо мене епітета такого грандіозного і незаслуженого потішило мене. Я весь поринув у вірші. Того вечора несподівано я став поетом».

В.Маяковський. Фото 1913 р. 1913 р. вийшов у світ альманах «Ляпас громадському смакові», в якому був вміщений колективний маніфест футуризму, підписаний Велимиром Хлєбниковим, Д. Бурлюком, О. Кручоних та В. Маяковський. У цій збірці вперше друкувалися поезії Маяковського («Ніч» та «Ранок»). А вже на
Слайд 11

В.Маяковський. Фото 1913 р.

1913 р. вийшов у світ альманах «Ляпас громадському смакові», в якому був вміщений колективний маніфест футуризму, підписаний Велимиром Хлєбниковим, Д. Бурлюком, О. Кручоних та В. Маяковський. У цій збірці вперше друкувалися поезії Маяковського («Ніч» та «Ранок»). А вже наступного року вийшла друком його дебютна збірка «Я!» і відбулася прем'єра його трагедії «Володимир Маяковський».

В.Маяковський. Фото 1915 р. Володимир Маяковський і Максим Горький у Фінляндії. Малюнок художника С.Бродского.
Слайд 12

В.Маяковський. Фото 1915 р.

Володимир Маяковський і Максим Горький у Фінляндії. Малюнок художника С.Бродского.

1915 р. Маяковський познайомився з Лілею Брік. На багато років вона стала головною героїнею життя та творчості поета, його музою і першим слухачем його новонароджених віршів. Сила кохання до неї розкривається, зокрема, у поезіях «Флейта-хребет», «Люблю», «Про це» та багатьох інших. Документальною па
Слайд 13

1915 р. Маяковський познайомився з Лілею Брік. На багато років вона стала головною героїнею життя та творчості поета, його музою і першим слухачем його новонароджених віршів. Сила кохання до неї розкривається, зокрема, у поезіях «Флейта-хребет», «Люблю», «Про це» та багатьох інших. Документальною паралеллю до поетичних одкровень є листи та телеграми, які Маяковський надсилав коханій.

Вони ніколи не були пов’язані путами Гіменея. Їхнє кохання не було платонічним і завжди служило мішенню для тих, у кого, кажучи словами самого поета, «очерствевает сердечная почва». Стосунки велетня Маяковського, який перевернув поетичну свідомість сторіччя, й мініатюрної, тендітної, витонченої, ніб
Слайд 14

Вони ніколи не були пов’язані путами Гіменея. Їхнє кохання не було платонічним і завжди служило мішенню для тих, у кого, кажучи словами самого поета, «очерствевает сердечная почва». Стосунки велетня Маяковського, який перевернув поетичну свідомість сторіччя, й мініатюрної, тендітної, витонченої, ніби вигравіюваної ювеліром, Лілі Брик — це оголена несамовита пристрасть, «выжимка бессонниц».

Маяковський, поет з палаючим серцем, котрий асоціюється в читацькій свідомості передусім з трибуном-громовержцем («ненавижу всяческую мертвечину, обожаю всяческую жизнь»), був насправді неймовірно вразливою й самотньою людиною. Не випадково, ставлячи «точку пули в своем конце», він написав у передсмертній записці «любовная лодка разбилась о быт».

Від 1917 р. розпочалася нова епоха в житті митця. Жовтневу революцію він сприйняв із захватом - як великий прорив у справі здійснення «будетлянської» утопії. В автобіографії Маяковський так описував свої тодішні почуття: «Приймати чи не приймати? Такого питання для мене (як і для багатьох москвичів-
Слайд 15

Від 1917 р. розпочалася нова епоха в житті митця. Жовтневу революцію він сприйняв із захватом - як великий прорив у справі здійснення «будетлянської» утопії. В автобіографії Маяковський так описував свої тодішні почуття: «Приймати чи не приймати? Такого питання для мене (як і для багатьох москвичів-футуристів) не було. Моя революція. Пішов до Смольного. Працював. Все, що доводилося».

А працювати довелося і пером, і пензлем. Як поет і художник, він робив агітаційно-сатиричні плакати для «Вікон РОСТА» (Російського телеграфного агентства). Як діяч нової культури, він виступив організатором ряду «лівих» літературних об'єднань та угруповань, таких ям «Комфут» («Комуністичний футуризм»), ЛЄФ («Лівий фронт мистецтв»), РЄФ («Революційний фронт мистецтв»). А як митець, він підкорив власну творчість служінню революції та розбудові соціалістичного суспільства. Відтак поет, який розпочав свій творчий шлях з епатажно-зухвалої презентації власного «Я» (так називалася його перша збірка), заговорив після революції від імені «150 000 000» (а так називалася поема, що, вперше була надрукована взагалі без прізвища автора).

Владимир Маяковский Слайд: 16
Слайд 16
В.Маяковський фільмі "Не для грошей народжений". Кінокадр. 1918. 1918 р. Маяковський написав сценарій до фільма «Народжений не задля грошей» («Не для денег рождённый») за мотивами роману Джека Лондона «Мартин Іден». Поет сам зіграв головну роль Івана Нова. На жаль, не збереглось жодної коп
Слайд 17

В.Маяковський фільмі "Не для грошей народжений". Кінокадр. 1918

1918 р. Маяковський написав сценарій до фільма «Народжений не задля грошей» («Не для денег рождённый») за мотивами роману Джека Лондона «Мартин Іден». Поет сам зіграв головну роль Івана Нова. На жаль, не збереглось жодної копії фільму.

В.Маяковський фільмі "Панночка і хуліган". Кінокадр. 1918. Також 1918 р. Маяковський знявся у головній ролі експериментального фільму «Барышня и хулиган» за сценарієм самого Маяковського. Через 50 років сценарій не залишився забутим. 1970 року вийшов телефільм-балет «Барышня и хулиган» на
Слайд 18

В.Маяковський фільмі "Панночка і хуліган". Кінокадр. 1918

Також 1918 р. Маяковський знявся у головній ролі експериментального фільму «Барышня и хулиган» за сценарієм самого Маяковського. Через 50 років сценарій не залишився забутим. 1970 року вийшов телефільм-балет «Барышня и хулиган» на основі сценарію 1918 року.

В.Маяковський. Фото 1922 р. В.Маяковський. Фото 1923 р. Досить швидко В. Маяковський став лідером молодої радянської поезії. Тому влада тривалий час охоче випускала цього «лицаря революції» за кордон, використовуючи його як свою пропагандистську рекламу - яскраву, талановиту, здатну впливати на широ
Слайд 19

В.Маяковський. Фото 1922 р.

В.Маяковський. Фото 1923 р.

Досить швидко В. Маяковський став лідером молодої радянської поезії. Тому влада тривалий час охоче випускала цього «лицаря революції» за кордон, використовуючи його як свою пропагандистську рекламу - яскраву, талановиту, здатну впливати на широку аудиторію. Протягом 1922-1929 pp. поет відвідав Латвію, Німеччину, Францію, Мексику, США. Втім, 1930 р. Маяковському було відмовлено у проханні виїхати до Парижа, де жила його нова любов - Тетяна Яковлєва, з якою він пов'язував надії на сімейне життя. Вимушена розлука з коханою стала для поета ще однією ланкою у ланцюзі внутрішніх поразок, пережитих на тлі зовнішніх тріумфів.

В.Маяковський. Фото А.Родченко 1925 р. В.Маяковський. Фото 1925 р. Париж.
Слайд 20

В.Маяковський. Фото А.Родченко 1925 р.

В.Маяковський. Фото 1925 р. Париж.

В.Маяковський. Фото 1926-1927 р. В.Маяковський в Празі. Фото 1927 р.
Слайд 21

В.Маяковський. Фото 1926-1927 р.

В.Маяковський в Празі. Фото 1927 р.

В.Маяковський. Фото 1929 р. В.Маяковський читає п'єсу "Баня" біля мікрофона. Фото 1929 р.
Слайд 22

В.Маяковський. Фото 1929 р.

В.Маяковський читає п'єсу "Баня" біля мікрофона. Фото 1929 р.

В.Маяковській на книжковому базарі серед червоноармійців. Фото 1929. Виступ В.Маяковського на одному із зібрань. Фото 1930
Слайд 23

В.Маяковській на книжковому базарі серед червоноармійців. Фото 1929

Виступ В.Маяковського на одному із зібрань. Фото 1930

Але, попри численні знаки широкого визнання, в останні роки життя поет дедалі глибше відчував невдоволеність і тим, що писав, і тим, що бачив навколо себе (радянська дійсність здавалася далекою від ідеалістичних уявлень «будетлян» про новий світ). Його виснажували постійні конфлікти з літературним с
Слайд 24

Але, попри численні знаки широкого визнання, в останні роки життя поет дедалі глибше відчував невдоволеність і тим, що писав, і тим, що бачив навколо себе (радянська дійсність здавалася далекою від ідеалістичних уявлень «будетлян» про новий світ). Його виснажували постійні конфлікти з літературним світом - з відвертими ворогами, які дошкуляли тим, що він, мовляв, списався, та випадковими приятелями, котрі у власних інтересах використовували його авторитет, дар переконання і натиск енергії.

14 квітня 1930 р. Маяковський застрелився. Самогубство 37-річного поета, який, авалося, був у зеніті слави і випромінював у своїх творах величезну Життєствердну енергію, стало для суспільства справжнім потрясінням.

Передсмертна записка поета

Пам'ятник поету на Новодівичому цвинтарі
Слайд 25

Пам'ятник поету на Новодівичому цвинтарі

Пам'ятник на площі Маяковського у Москві
Слайд 26

Пам'ятник на площі Маяковського у Москві

Виконав: Учень 11-Б класу Ганачівський Роман
Слайд 27

Виконав: Учень 11-Б класу Ганачівський Роман

Список похожих презентаций

Владимир Маяковский

Владимир Маяковский

Тема урока: «Необычайное происшествие, бывшее с Владимиром Маяковским на даче». Цели урока: 1. Знакомство с необычной лирикой поэта. 2. Опережающее ...
Владимир Маяковский

Владимир Маяковский

В.В. Маяковський народився у селі Багдаді Грузія, у родині був третьою дитиною. Батько — дворянин, служив лісничим. Хоча у школі та із друзями хлопчик ...
Владимир Маяковский

Владимир Маяковский

Детство и юность будущего поэта. 19 июля 1893 года село Багдади, Грузия. 1902 год. Поступление в гимназию г. Кутаиси 1906 год. Смерть отца. Переезд ...
Владимир Маяковский

Владимир Маяковский

Владимир Маяковский родился в селе Багдади Кутаисской губернии (в советское время посёлок назывался Маяковский) в Грузии в семье Владимира Константиновича ...
Владимир Маяковский

Владимир Маяковский

Життя і творчість. .В.Маяковський народився в селі Багдаді в Грузії, в родині лісничого. У 1902 році Маяковський поступив в гімназію в Кутаїсі. Після ...
Владимир Маяковский и его стихи

Владимир Маяковский и его стихи

Содержание. Из автобиографии. Начало. О дряни. Люблю. Светить всегда. Автор работы. Из автобиографии. Начало. Думалось – стихов писать не могу. Опыты ...
Владимир Маяковский

Владимир Маяковский

В.В.Маяковский родился 7 июля 1893 года в Закавказье, в Западной Грузии в селении Багдади, в семье лесничего. Род Маяковских вел происхождение от ...
Владимир Владимирович Маяковский (1893-1930)

Владимир Владимирович Маяковский (1893-1930)

Володимир Маяковський народився в селі Багдаді в Грузії (Російська імперія) в родині Володимира Константи- новича Маяковського, служив лісничим третього ...
Владимир Владимирович Маяковский

Владимир Владимирович Маяковский

Ф У Т У Р И С Т. Футуризм -. В переводе с латинского «будущее». Одно из авангардистских течений в европейском искусстве, отрицавшее художественное ...
Владимир Владимирович Маяковский

Владимир Владимирович Маяковский

Жизнь и творчество В.В.Маяковского. 1. Где родился В.Маяковский и какое образование получил? 2. Как начиналась литературная деятельность Маяковского? ...
Владимир Владимирович Маяковский

Владимир Владимирович Маяковский

Детские годы Взрослая жизнь писателя Смерть Маяковского Произведения писателя. Содержание. Родился в селе Багдади Кутаисской губернии. Маяковский ...
Владимир Владимирович Маяковский

Владимир Владимирович Маяковский

«Много можно подобрать прилагательных для описания лица Владимира Владимировича:…………, - писала Лидия Сейфулина. – Все эти слова подходят, не льстят ...
Владимир Владимирович Маяковский

Владимир Владимирович Маяковский

Владимир Владимирович Маяковский. Влади́мир Влади́мирович Маяко́вский (1893-1930) — русский советский поэт, один из крупнейших поэтов XX века.Родился ...
Владимир Владимирович Маяковский

Владимир Владимирович Маяковский

Детство. В.В.Маяковский родился 7 июля 1893 года в Закавказье, в Западной Грузии в селении Багдади, в семье лесничего. Род Маяковских вел происхождение ...
Владимир Владимирович Маяковский

Владимир Владимирович Маяковский

Владимир Маяковский родился в селе Багдади в Грузии (Российская империя) в семье Владимира Константи- новича Маяковского, служившего лесничим третьего ...
Владимир Владимирович Маяковский

Владимир Владимирович Маяковский

биография. Владимир Маяковский родился в селе Багдати Кутаисской губернии (в советское время посёлок назывался Маяковский) в Грузии в семье Владимира ...
Маяковский и революция

Маяковский и революция

«…засучив рукава» боролся, «определяя свое право на существование как писателя революции, для революции…» В. В. Маяковский. 1893 – 1930 гг. Цель урока: ...
Маяковский В.В.

Маяковский В.В.

«У меня растут года, будет мне17, Где работать мне тогда? Чем заниматься?». Маяковский – яркое явление культуры «серебряного века» России. «Эй, вы! ...
Короленко Владимир Галактионович

Короленко Владимир Галактионович

Крым глазами короленко. Короленко побывал в Крыму четыре раза. В 1889 году В.Г. Короленко по совету врачей отправляется в Крым. 1 сентября писатель ...
Владимир Набоков

Владимир Набоков

Россия. 1899-1919. Владимир Владимирович Набоков родился в старинной, богатой аристократической семье в Санкт-Петербурге, 23 апреля 1899 года. В его ...

Конспекты

Владимир Владимирович Маяковский- детям

Владимир Владимирович Маяковский- детям

Муниципальное казенное общеобразовательное учреждение. . «Новохоперская ООШ». Новохопёрского района Воронежской области. Урок по внеклассному ...
Маяковский -лирик.

Маяковский -лирик.

Конспект урока по литературе в 7 классе. Панкратова Екатерина Витальевна. ,. . учитель русского языка и литературы. . первой категории. МБОУ ...
В.В. Маяковский – поэт-футурист. Любовная лирика

В.В. Маяковский – поэт-футурист. Любовная лирика

В.В. Маяковский – поэт-футурист. Любовная лирика. Цели и задачи. :. . дать представление о раннем творчестве В.Маяковского, его новаторском ...

Советы как сделать хороший доклад презентации или проекта

  1. Постарайтесь вовлечь аудиторию в рассказ, настройте взаимодействие с аудиторией с помощью наводящих вопросов, игровой части, не бойтесь пошутить и искренне улыбнуться (где это уместно).
  2. Старайтесь объяснять слайд своими словами, добавлять дополнительные интересные факты, не нужно просто читать информацию со слайдов, ее аудитория может прочитать и сама.
  3. Не нужно перегружать слайды Вашего проекта текстовыми блоками, больше иллюстраций и минимум текста позволят лучше донести информацию и привлечь внимание. На слайде должна быть только ключевая информация, остальное лучше рассказать слушателям устно.
  4. Текст должен быть хорошо читаемым, иначе аудитория не сможет увидеть подаваемую информацию, будет сильно отвлекаться от рассказа, пытаясь хоть что-то разобрать, или вовсе утратит весь интерес. Для этого нужно правильно подобрать шрифт, учитывая, где и как будет происходить трансляция презентации, а также правильно подобрать сочетание фона и текста.
  5. Важно провести репетицию Вашего доклада, продумать, как Вы поздороваетесь с аудиторией, что скажете первым, как закончите презентацию. Все приходит с опытом.
  6. Правильно подберите наряд, т.к. одежда докладчика также играет большую роль в восприятии его выступления.
  7. Старайтесь говорить уверенно, плавно и связно.
  8. Старайтесь получить удовольствие от выступления, тогда Вы сможете быть более непринужденным и будете меньше волноваться.

Информация о презентации

Ваша оценка: Оцените презентацию по шкале от 1 до 5 баллов
Дата добавления:9 сентября 2019
Категория:Литература
Классы:
Содержит:27 слайд(ов)
Поделись с друзьями:
Скачать презентацию
Смотреть советы по подготовке презентации