Презентация "Метали" по химии – проект, доклад

Слайд 1
Слайд 2
Слайд 3
Слайд 4
Слайд 5
Слайд 6
Слайд 7
Слайд 8
Слайд 9
Слайд 10
Слайд 11
Слайд 12
Слайд 13
Слайд 14
Слайд 15

Презентацию на тему "Метали" можно скачать абсолютно бесплатно на нашем сайте. Предмет проекта: Химия. Красочные слайды и иллюстрации помогут вам заинтересовать своих одноклассников или аудиторию. Для просмотра содержимого воспользуйтесь плеером, или если вы хотите скачать доклад - нажмите на соответствующий текст под плеером. Презентация содержит 15 слайд(ов).

Слайды презентации

Метали
Слайд 1

Метали

Мета́ли ( від грец. μέταλλον — «шахта», «кар'єр», «добування з надр землі») — клас хімічних елементів і речовин з такими хімічними та фізичними властивостями: добре проводять електричний струм і тепло непрозорі, але здатні відбивати світло (мають металічний блиск) ковкі, що дозволяє надавати виробам
Слайд 2

Мета́ли ( від грец. μέταλλον — «шахта», «кар'єр», «добування з надр землі») — клас хімічних елементів і речовин з такими хімічними та фізичними властивостями:

добре проводять електричний струм і тепло непрозорі, але здатні відбивати світло (мають металічний блиск) ковкі, що дозволяє надавати виробам з них потрібної форми та розвальцьовувати їх пластичні, що дає можливість витягати їх у тонкий дріт.

В стародавні часи і в середні віки вважалося, що існує лише сім металів: золото, срібло, мідь, олово, свинець, залізо, ртуть. За уявленнями алхіміків, метали зароджувалися в земних надрах під впливом променів планет і поступово украй повільно удосконалювалися, перетворюючись на срібло і золото.
Слайд 3

В стародавні часи і в середні віки вважалося, що існує лише сім металів: золото, срібло, мідь, олово, свинець, залізо, ртуть. За уявленнями алхіміків, метали зароджувалися в земних надрах під впливом променів планет і поступово украй повільно удосконалювалися, перетворюючись на срібло і золото.

Алхіміки вважали, що метали — речовини складні, що складаються з «металічного начала» (ртуті) і «начала горючості» (сірки). На початку 18 століття набула поширення гіпотеза, за якою метали складаються із землі і «вогняної субстанції» — флогістону.
Слайд 4

Алхіміки вважали, що метали — речовини складні, що складаються з «металічного начала» (ртуті) і «начала горючості» (сірки). На початку 18 століття набула поширення гіпотеза, за якою метали складаються із землі і «вогняної субстанції» — флогістону.

Лише в кінці 18 століття А. Л. Лавуазьє спростував гіпотезу флогістону і показав, що метали — прості речовини.
Слайд 5

Лише в кінці 18 століття А. Л. Лавуазьє спростував гіпотезу флогістону і показав, що метали — прості речовини.

Будова. Всі метали мають кристалічну будову. Розташовані тим або іншим способом, атоми утворюють елементарну комірку просторової кристалічної ґратки. Тип ґратки залежить від хімічної природи і фазового стану металу.
Слайд 6

Будова.

Всі метали мають кристалічну будову. Розташовані тим або іншим способом, атоми утворюють елементарну комірку просторової кристалічної ґратки. Тип ґратки залежить від хімічної природи і фазового стану металу.

Фізичні властивості: Усі метали (за винятком ртуті) при звичайних умовах є кристалічними речовинами. Легкою рухливістю валентних електронів пояснюється висока електропровідність і теплопровідність металів. Характерна особливість металів — металічний блиск, тобто здатність добре відбивати світло. Але
Слайд 7

Фізичні властивості:

Усі метали (за винятком ртуті) при звичайних умовах є кристалічними речовинами. Легкою рухливістю валентних електронів пояснюється висока електропровідність і теплопровідність металів. Характерна особливість металів — металічний блиск, тобто здатність добре відбивати світло. Але ця здатність проявляється лише тоді, коли метал утворює суцільну і гладку (поліровану) поверхню. Дуже важливою властивістю більшості металів є пластичність, тобто здатність змінювати зовнішню форму при дії сторонньої сили і зберігати набуту форму після припинення впливу зовнішньої дії.

За густиною метали умовно поділяють на легкі (густина яких менша 5 г/см3) і важкі (густина яких більша 5 г/см3). За твердістю метали теж дуже відрізняються один від одного. Найтвердішим металом є хром, який дряпає скло. За ним іде вольфрам, нікель і ін. До найм'якших металів належать калій і натрій,
Слайд 8

За густиною метали умовно поділяють на легкі (густина яких менша 5 г/см3) і важкі (густина яких більша 5 г/см3). За твердістю метали теж дуже відрізняються один від одного. Найтвердішим металом є хром, який дряпає скло. За ним іде вольфрам, нікель і ін. До найм'якших металів належать калій і натрій, які легко ріжуться ножем. Дуже м'яким є також свинець. За температурами плавлення метали теж різко відрізняються один від одного. Найнижчу температуру плавлення має ртуть (—39°С), за нею йде цезій (28,5 °C), рубідій (38,5 °C), калій (62,3 °C), а найвищу — вольфрам (3410 °C). За забарвленням метали умовно поділяють на чорні — залізо, манган та їх чисельні сплави (чавун, сталь) і кольорові, до яких відносять усі інші метали.

Хімічні властивості: Характерною особливістю металів є здатність їх атомів віддавати свої валентні електрони і утворювати позитивно заряджені іони. На відміну від неметалів метали негативно заряджених іонів не утворюють. Отже, вільні метали є відновниками. Чим легше даний метал віддає свої валентні
Слайд 9

Хімічні властивості:

Характерною особливістю металів є здатність їх атомів віддавати свої валентні електрони і утворювати позитивно заряджені іони. На відміну від неметалів метали негативно заряджених іонів не утворюють. Отже, вільні метали є відновниками. Чим легше даний метал віддає свої валентні електрони, тим він активніший відновник. За хімічною активністю метали можна розподілити на три групи: сильно активні — калій, натрій, барій, кальцій і ін., середньої активності — цинк, залізо, нікель тощо і мало активні — срібло, золото і платина.

Сильно активні метали з киснем повітря енергійно взаємодіють вже при звичайній температурі, утворюючи оксиди, наприклад: 2Ca + O2 = 2CaO Метали середньої активності окиснюються киснем повітря лише з поверхні, покриваючись тонкою оксидною плівкою, яка запобігає дальшому окисненню металу. Наприклад: 2
Слайд 10

Сильно активні метали з киснем повітря енергійно взаємодіють вже при звичайній температурі, утворюючи оксиди, наприклад: 2Ca + O2 = 2CaO Метали середньої активності окиснюються киснем повітря лише з поверхні, покриваючись тонкою оксидною плівкою, яка запобігає дальшому окисненню металу. Наприклад: 2Zn + O2 = 2ZnO Малоактивні (благородні) метали з киснем безпосередньо не реагують взагалі.

Більшість металів може безпосередньо реагувати з сіркою, хлором і майже з усіма неметалами, особливо при високій температурі. З водою сильно активні (лужні і лужноземельні) метали взаємодіють вже при звичайній температурі з виділенням водню і утворенням розчинних гідроксидів (лугів), наприклад: 2Na
Слайд 11

Більшість металів може безпосередньо реагувати з сіркою, хлором і майже з усіма неметалами, особливо при високій температурі. З водою сильно активні (лужні і лужноземельні) метали взаємодіють вже при звичайній температурі з виділенням водню і утворенням розчинних гідроксидів (лугів), наприклад: 2Na + 2H2O = 2NaOH + H2 ↑ Ba + 2H2O = Ba(OH)2 + H2 ↑ Метали середньої активності, наприклад залізо, реагують з водою (водяною парою) лише при сильному розжаренні: 3Fe + 4H2O = Fe3O4 + 4H2 ↑ Мало активні метали з водою не реагують ні при яких умовах.

Відношення металів до кислот визначається їх місцем в електрохімічному ряду напруг (ряду активності). Усі метали, що займають місце в ряду напруг лівіше від водню взаємодіють з кислотами з утворенням солі і виділенням водню (з нітратної кислоти водень не виділяється!) Метали, що займають місце в ряд
Слайд 12

Відношення металів до кислот визначається їх місцем в електрохімічному ряду напруг (ряду активності). Усі метали, що займають місце в ряду напруг лівіше від водню взаємодіють з кислотами з утворенням солі і виділенням водню (з нітратної кислоти водень не виділяється!) Метали, що займають місце в ряду напруг правіше від водню, водню з кислот не витісняють. Але деякі з них можуть реагувати з концентрованою сульфатною кислотою при нагріванні з утворенням солі і виділенням діоксиду сірки SO2, наприклад: Cu + 2H2SO4 = CuSO4 + 2H2O + SO2 ↑ Що ж стосується нітратної кислоти, то при взаємодії її з усіма металами, незалежно від їх місця в ряду напруг, водень з HNO3 не виділяється, а утворюються оксиди азоту і сіль металу. Наприклад: 3Zn + 2HNO3 + 6HNO3 = 3Zn(NO3)2 + 2NO ↑ + 4H2O 3Ag + HNO3 + 3HNO3 = 3AgNO3 + NO ↑ + 2H2O

Метали у природі. Метали складають понад 80% усіх хімічних елементів. Переважна більшість металів зустрічається в природі у вигляді різних сполук і лише деякі з них — у вільному стані. Це так звані самородні метали (золото і платина), а також інколи срібло, ртуть, мідь і інші метали. Мінерали і гірс
Слайд 13

Метали у природі.

Метали складають понад 80% усіх хімічних елементів. Переважна більшість металів зустрічається в природі у вигляді різних сполук і лише деякі з них — у вільному стані. Це так звані самородні метали (золото і платина), а також інколи срібло, ртуть, мідь і інші метали. Мінерали і гірські породи, придатні для добування з них металів заводським способом, називаються рудами. Важливішими рудами є оксиди (Fe2O3, Fe3O4, Al2O3 • nH2O, MnO2 тощо); сульфіди (ZnS, PbS, Cu2S, HgS і ін.), солі (NaCl, KCl, MgCl2 CaCO3 і т. д.). Малоактивні метали зустрічаються переважно у вигляді оксидів і сульфідів, а активні (лужні і лужноземельні) — винятково у вигляді солей.

Застосування. Конструкційні матеріали. Метали і їх сплави — одні з головних конструкційних матеріалів сучасної цивілізації. Це визначається насамперед їх високими міцністю, жорсткістю та іншими механічними властивостями, технологічністю у переробці, відносною доступністю, однорідністю і непроникніст
Слайд 14

Застосування.

Конструкційні матеріали. Метали і їх сплави — одні з головних конструкційних матеріалів сучасної цивілізації. Це визначається насамперед їх високими міцністю, жорсткістю та іншими механічними властивостями, технологічністю у переробці, відносною доступністю, однорідністю і непроникністю для рідин і газів, стійкістю до температурних впливів та впливів навколишнього середовища. Електротехнічні матеріали Метали використовуються як хороші провідники електрики (мідь, алюміній), так і в якості матеріалів з підвищеним опором, котрі працюють при високих температурах: для резисторів, реостатів і електронагрівальних елементів (ніхром і т.п.) Інструментальні матеріали Метали і їх сплави широко застосовуються для виготовлення інструментів (їх робочої частини). В основному це інструментальні сталі і тверді сплави.

Список похожих презентаций

Метали

Метали

Місце елементів-металів у Періодичній системі Д.І. Менделєєва, будова їх атомів. І, ІІ, ІІІ групи, головні підгрупи, побічні підгрупи, лантаноїди, ...
М.В. Ломоносов и химия

М.В. Ломоносов и химия

- М.В. Ломоносов был создателем многих химических производств (неорганических пигментов, глазурей, стекла, фарфора). - Он разработал технологию и ...
Кто ты и откуда химия?

Кто ты и откуда химия?

Откуда пошло слов химия? Хи́мия (от араб. کيمياء‎‎, предположительно от египетского «chemi» — чёрный, откуда также греческое название Египта, чернозёма ...
Углеводы химия

Углеводы химия

Содержание. Классификация углеводов Моносахариды Нахождение в природе Изомерия Получение Физические свойства Химические свойства Источники информации. ...
Сложные эфиры химия

Сложные эфиры химия

Цели урока:. 1.Изучить строение сложных эфиров. 2.Познакомиться с механизмом реакции этерификации. Номенклатура. Названия сложных эфиров происходит ...
Полезная химия во фруктах и овощах

Полезная химия во фруктах и овощах

1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 14. Химический состав сока во многом схож у различных видов этих фруктов: сок плодов содержит: сахара, органические кислоты, ...
Органическая химия как наука

Органическая химия как наука

Содержание. Знакомство с историей возникновения науки органическая химия Органические вещества Схемы реакций Органическая химия Электронное строение ...
Органическая химия

Органическая химия

Органическая химия – химия углеводородов и их производных. Углеводороды (УВ) – простейшие органические вещества, молекулы которых состоят из атомов ...
алюминий химия

алюминий химия

получение алюминия. Применение алюминия. ...
Азот химия

Азот химия

План урока:. История открытия Цели Нахождение в природе Строение и свойства атома и молекулы Физические и химические свойства Получение и применение ...
«Электролитическая диссоциация» химия

«Электролитическая диссоциация» химия

Электролитическая диссоциация. H2O. Процесс распада электролита на ионы при растворении его в воде или расплавлении называется электролитической диссоциацией. ...
«Окислительно-восстановительные реакции» химия

«Окислительно-восстановительные реакции» химия

СОДЕРЖАНИЕ:. 1. Какие реакции называются окислительно-восстановительными? 2. Что называют окислителем, восстановителем? 3. Окислительно-восстановительный ...
«Нуклеиновые кислоты» химия

«Нуклеиновые кислоты» химия

Цель урока: сформировать у студентов понимание взаимосвязанности и взаимозависимости веществ в клетке. Задачи урока: повторить строение и основные ...
«Задачи» химия

«Задачи» химия

- исследование задач по нанонауке; - ознакомление с наномиром: о достижениях нанохимии и нанотехнологии; - составление задач по нанонауке; - решение ...
Незнайка в стране химия

Незнайка в стране химия

Я – известный химик Незнайка. Я знаю все и все могу. Сейчас я взмахну волшебной палочкой и начнется извержение вулкана. Смотри! А теперь все за мной ...
Органическая химия

Органическая химия

история развития органической химии предмет органической химии особенности органических веществ Бутлеров теория строения органических соединений Бутлерова ...
Аналитическая химия

Аналитическая химия

Определение. Аналити́ческая хи́мия — раздел химии, изучающий химический состав и структуру веществ; имеет целью определение элементов или групп элементов, ...
Органическая химия "Жиры"

Органическая химия "Жиры"

Рацион питания Белки Жиры Углеводы 2а, 2б 1 4б, 5. Роль жиров в здоровом питании спортсменов. Жиры хорошо усваиваются организмом, имеют высокую калорийность, ...
Аналитическая химия

Аналитическая химия

План доклада. Аналитическая химия (определение) Гармонизация терминологии по аналитической химии Роль терминологии Источники терминологии Цели и задачи ...
Откуда ты, химия ?

Откуда ты, химия ?

Химические элементы. Роберт Бойль – впервые дал определение химического элемента. Джон Дальтон – впервые ввёл понятие атомного веса. А.М.Бутлеров ...

Советы как сделать хороший доклад презентации или проекта

  1. Постарайтесь вовлечь аудиторию в рассказ, настройте взаимодействие с аудиторией с помощью наводящих вопросов, игровой части, не бойтесь пошутить и искренне улыбнуться (где это уместно).
  2. Старайтесь объяснять слайд своими словами, добавлять дополнительные интересные факты, не нужно просто читать информацию со слайдов, ее аудитория может прочитать и сама.
  3. Не нужно перегружать слайды Вашего проекта текстовыми блоками, больше иллюстраций и минимум текста позволят лучше донести информацию и привлечь внимание. На слайде должна быть только ключевая информация, остальное лучше рассказать слушателям устно.
  4. Текст должен быть хорошо читаемым, иначе аудитория не сможет увидеть подаваемую информацию, будет сильно отвлекаться от рассказа, пытаясь хоть что-то разобрать, или вовсе утратит весь интерес. Для этого нужно правильно подобрать шрифт, учитывая, где и как будет происходить трансляция презентации, а также правильно подобрать сочетание фона и текста.
  5. Важно провести репетицию Вашего доклада, продумать, как Вы поздороваетесь с аудиторией, что скажете первым, как закончите презентацию. Все приходит с опытом.
  6. Правильно подберите наряд, т.к. одежда докладчика также играет большую роль в восприятии его выступления.
  7. Старайтесь говорить уверенно, плавно и связно.
  8. Старайтесь получить удовольствие от выступления, тогда Вы сможете быть более непринужденным и будете меньше волноваться.

Информация о презентации

Ваша оценка: Оцените презентацию по шкале от 1 до 5 баллов
Дата добавления:14 марта 2019
Категория:Химия
Содержит:15 слайд(ов)
Поделись с друзьями:
Скачать презентацию
Смотреть советы по подготовке презентации