- Шевченко - художник

Презентация "Шевченко - художник" по мхк – проект, доклад

Слайд 1
Слайд 2
Слайд 3
Слайд 4
Слайд 5
Слайд 6
Слайд 7
Слайд 8
Слайд 9
Слайд 10
Слайд 11
Слайд 12
Слайд 13
Слайд 14
Слайд 15
Слайд 16
Слайд 17
Слайд 18
Слайд 19
Слайд 20

Презентацию на тему "Шевченко - художник" можно скачать абсолютно бесплатно на нашем сайте. Предмет проекта: МХК. Красочные слайды и иллюстрации помогут вам заинтересовать своих одноклассников или аудиторию. Для просмотра содержимого воспользуйтесь плеером, или если вы хотите скачать доклад - нажмите на соответствующий текст под плеером. Презентация содержит 20 слайд(ов).

Слайды презентации

Сєверна ЗШ № 16. Т.Г.Шевченко - художник. Презентацію підготувала учениця 9 класу Томчук Валерія. 2011 год
Слайд 1

Сєверна ЗШ № 16

Т.Г.Шевченко - художник

Презентацію підготувала учениця 9 класу Томчук Валерія

2011 год

Тарас Григорович Шевченко. Автопортрет поет прозаїк мислитель історик етнограф фольклорист драматург художник
Слайд 2

Тарас Григорович Шевченко

Автопортрет поет прозаїк мислитель історик етнограф фольклорист драматург художник

  портрети. композиції на  міфологічні, історичні  й побутові  теми. Архітектурні замальовки  і  пейзажі. Художня спадщина Т.Г. Шевченка – твори живопису і графіки, які виконав Шевченко в різній техніці протягом усього життя. Збереглося 835 творів. Уявлення про художню спадщину Шевченка доповнюють д
Слайд 3

  портрети

композиції на  міфологічні, історичні  й побутові  теми

Архітектурні замальовки  і  пейзажі.

Художня спадщина Т.Г. Шевченка – твори живопису і графіки, які виконав Шевченко в різній техніці протягом усього життя. Збереглося 835 творів

Уявлення про художню спадщину Шевченка доповнюють дані про понад 270 втрачених і досі не знайдених робіт.

За  жанром

Живописні та графічні твори за часом виконання їх датуються 1830-1861р.р. і територіально пов'язані з Росією, Україною та Казахстаном.

Виконані  вони  в  техніці. олійного письма на полотні, аквареллю, сепією, тушшю, свинцевим олівцем, в техніці офорту на окремих аркушах білого, кольорового і тонованого паперу різних розмірів, а також у п'яти альбомах. Вивчення мистецької спадщини Шевченка в наш час дало можливість встановити макси
Слайд 4

Виконані  вони  в  техніці

олійного письма на полотні, аквареллю, сепією, тушшю, свинцевим олівцем, в техніці офорту на окремих аркушах білого, кольорового і тонованого паперу різних розмірів, а також у п'яти альбомах.

Вивчення мистецької спадщини Шевченка в наш час дало можливість встановити максимально точні дати виконання багатьох його художніх робіт, визначити основні етапи розвитку творчості митця за жанрами, тематикою та формальними ознаками.

Учитель – художник К. Брюллов. Мистецька освіта. Петербурзька Академія мистецтва
Слайд 5

Учитель – художник К. Брюллов

Мистецька освіта

Петербурзька Академія мистецтва

Досягнення Живопис Графіка. Саме за графічні, а не за живописні твори Шевченку було присуджено високе і почесне звання академіка Санкт-Петербурзької Академії мистецтв. «Хлопчик-жебрак, який дає хліб собаці».
Слайд 6

Досягнення Живопис Графіка

Саме за графічні, а не за живописні твори Шевченку було присуджено високе і почесне звання академіка Санкт-Петербурзької Академії мистецтв.

«Хлопчик-жебрак, який дає хліб собаці».

I період творчості. Від Академії до заслання (1830-1847рр). У 1840 р. вийшла друком перша книжка Шевченка «Кобзар», і в цьому році він створив мальований олійними фарбами «Автопортрет». З «Автопортрета» Шевченко з'являється схвильованим, готовим до боротьби. Проникливий погляд очей, високе чоло, ося
Слайд 7

I період творчості

Від Академії до заслання (1830-1847рр)

У 1840 р. вийшла друком перша книжка Шевченка «Кобзар», і в цьому році він створив мальований олійними фарбами «Автопортрет».

З «Автопортрета» Шевченко з'являється схвильованим, готовим до боротьби. Проникливий погляд очей, високе чоло, осяяне світлою думою. Енергійний поворот надає картині великої експресивності, світло падає згори, виділяючи чоло, довге волосся. Нижня частина обличчя і одяг освітлені менш яскраво.

У 1842 р. Шевченко створив картину «Катерина». Це видатний живописний твір, соціальним змістом співзвучний з однойменною поемою. У літературі та образотворчому мистецтві Шевченко був першим, хто з великою силою правди розкрив трагедію поневоленої жінки. Картина сповнена глибокого драматизму.
Слайд 8

У 1842 р. Шевченко створив картину «Катерина». Це видатний живописний твір, соціальним змістом співзвучний з однойменною поемою. У літературі та образотворчому мистецтві Шевченко був першим, хто з великою силою правди розкрив трагедію поневоленої жінки. Картина сповнена глибокого драматизму.

Серія офортів «Живописна Україна». Найвидатнішим творчим досягненням поїздки на Україну в квітні 1843р. була графічна серія «Живописна Україна». 1) види, знамениті красою й історичними згадками; 2) народний побут сучасного; 3) історичні події. Тарас Григорович поділив альбом на три частини:
Слайд 9

Серія офортів «Живописна Україна».

Найвидатнішим творчим досягненням поїздки на Україну в квітні 1843р. була графічна серія «Живописна Україна».

1) види, знамениті красою й історичними згадками;

2) народний побут сучасного;

3) історичні події

Тарас Григорович поділив альбом на три частини:

В офорті «Дари в Чигирині 1649 року» зображено вітальня гетьмана Богдана Хмельницького. Сюди прибули посли з подарунками. Разючу відмінність в поведінці московського посла, який спокійно і задумливо сидить за столом, і турецького, що нервово походжає вітальні, не залишає сумніву в тому, на чиїй стор
Слайд 10

В офорті «Дари в Чигирині 1649 року» зображено вітальня гетьмана Богдана Хмельницького. Сюди прибули посли з подарунками. Разючу відмінність в поведінці московського посла, який спокійно і задумливо сидить за столом, і турецького, що нервово походжає вітальні, не залишає сумніву в тому, на чиїй стороні симпатії козаків, а в їхній особі - всього українського народу.

Після закінчення Академії мистецтв у 1845 р. Тарас Шевченко приїжджає до Києва, де працює художником Археографічної комісії при Київському університеті. За завданням комісії він здійснив кілька тривалих подорожей по Україні, виконав велику кількість малюнків і акварелей - в основному це пейзажі, пам
Слайд 11

Після закінчення Академії мистецтв у 1845 р. Тарас Шевченко приїжджає до Києва, де працює художником Археографічної комісії при Київському університеті. За завданням комісії він здійснив кілька тривалих подорожей по Україні, виконав велику кількість малюнків і акварелей - в основному це пейзажі, пам'ятки архітектури, сцени з народного життя

II період творчості. Творчість періоду заслання. У 1847 р. після розгрому Кирило-Мефодіївського товариства Шевченко за писання революційних творів був арештований і висланий «під найсуворіший нагляд із забороною писати й малювати», як написав на справі Шевченка сам цар. У листах до друзів Шевченко з
Слайд 12

II період творчості

Творчість періоду заслання.

У 1847 р. після розгрому Кирило-Мефодіївського товариства Шевченко за писання революційних творів був арештований і висланий «під найсуворіший нагляд із забороною писати й малювати», як написав на справі Шевченка сам цар. У листах до друзів Шевченко зазначав, що «дивитися і не малювати - це таке страждання, яке зрозуміє лише справжній митець», що «Август-язичник, засилаючи Назона до диких гет, не заборонив йому писати й малювати. А християнин (цар Микола) заборонив мені те й інше. Обидва кати ».

У суворій природі Північного Казахстану Шевченко побачив достатньо багато привабливого. Пейзажі Приаралля, Мангишлак, гір Каратау позначені виразністю композиції, витонченістю акварельної техніки. У творах періоду заслання переважають пейзажі, сцени з життя казахського народу.
Слайд 13

У суворій природі Північного Казахстану Шевченко побачив достатньо багато привабливого. Пейзажі Приаралля, Мангишлак, гір Каратау позначені виразністю композиції, витонченістю акварельної техніки.

У творах періоду заслання переважають пейзажі, сцени з життя казахського народу.

У «Байгушах» художник, щоб підкреслити, що це він спостерігав сам, зображує і себе на аркуші. Схвильовано передає художник жебрацький одяг діток, благальний вираз на їхніх обличчях, красномовні жести. Погляд очей у Шевченка докірливо-тривожний. У цьому творі художник показує, в яких умовах живуть ді
Слайд 14

У «Байгушах» художник, щоб підкреслити, що це він спостерігав сам, зображує і себе на аркуші. Схвильовано передає художник жебрацький одяг діток, благальний вираз на їхніх обличчях, красномовні жести. Погляд очей у Шевченка докірливо-тривожний. У цьому творі художник показує, в яких умовах живуть діти в Російській імперії, народи якої, на думку офіційного Петербурга, нібито «благоденствують».

Сцени з життя казахського народу зображуються Шевченком з глибоким співчуттям

На засланні художник почав розробляти серію малюнків під назвою «Притча про блудного сина» (1856-1857 рр.). «Кара шпіцрутенами». «Покарання колодкою»
Слайд 15

На засланні художник почав розробляти серію малюнків під назвою «Притча про блудного сина» (1856-1857 рр.)

«Кара шпіцрутенами»

«Покарання колодкою»

III період творчості. Після заслання. У 1857 р. Шевченко був звільнений із заслання. «Всі роки приниження і знущання минули, ніби не торкаючись до мене, - записував він у щоденнику .- Здається я такий самий, як і десять років тому. Жодна риса в моєму внутрішньому образі не змінилася ». Перенести дес
Слайд 16

III період творчості

Після заслання

У 1857 р. Шевченко був звільнений із заслання. «Всі роки приниження і знущання минули, ніби не торкаючись до мене, - записував він у щоденнику .- Здається я такий самий, як і десять років тому. Жодна риса в моєму внутрішньому образі не змінилася ».

Перенести десять років фактичне ув’язнення і залишитися непохитним у своїх переконаннях, удосконалюватися і загартуватися як поет, художник і борець - це справжній подвиг Шевченка, яких небагато в світовій історії.

В останні роки життя (1858-1861) Шевченко створив кілька графічних портретів. Портрети двох славних акторів: російського - Михайла Щепкіна і негритянського - Айри Олдріджа - приклади високої майстерності Шевченка-портретиста.
Слайд 17

В останні роки життя (1858-1861) Шевченко створив кілька графічних портретів

Портрети двох славних акторів: російського - Михайла Щепкіна і негритянського - Айри Олдріджа - приклади високої майстерності Шевченка-портретиста.

Твори Шевченка мали вплив на весь розвиток українського мистецтва, вони служать життєдайним джерелом для багатьох поколінь українських художників. Художня спадщина Шевченка визначає його видатне місце в історії не тільки українського, а й світового мистецтва.
Слайд 18

Твори Шевченка мали вплив на весь розвиток українського мистецтва, вони служать життєдайним джерелом для багатьох поколінь українських художників. Художня спадщина Шевченка визначає його видатне місце в історії не тільки українського, а й світового мистецтва.

Мені завжди боляче, коли помирають талановиті люди, тому що світ має потребу в них більше, ніж небо. Г. Ліхтенберг
Слайд 19

Мені завжди боляче, коли помирають талановиті люди, тому що світ має потребу в них більше, ніж небо.

Г. Ліхтенберг

Дякую за увагу!
Слайд 20

Дякую за увагу!

Список похожих презентаций

Художник Т. Г. Шевченко

Художник Т. Г. Шевченко

Мета презентації:. Розширити та систематизувати знання учнів про життя та творчість Т.Г.Шевченка; Донести образ вірного сина України; Ознайомити з ...
Тверской художник и краевед А. Д. Виноградов

Тверской художник и краевед А. Д. Виноградов

Кузницы и богадельня у Владимирских ворот. Дорога с перевоза. 1707 год. Бумага, акварель. Во второй половине XVII века Тверь постепенно поднимается ...
Рембранд- величайший художник эпохи барокко

Рембранд- величайший художник эпохи барокко

Составил учитель МХК МОУ СОШ С.Базитамак МР Илишевский район РБ Абсалямов С.К. Рембрандт Харменс ван Рейн. Дата рождения:15 июля 1606) Место рождения:Лейден ...
Памятники Т.Г. Шевченко

Памятники Т.Г. Шевченко

Тарасові Шевченку встановлено близько 1200 пам'ятників по всьому світу. Харківський пам’ятник Кобзарю вважається найкращим у світі. Урочисте відкриття ...
Лермонтов как художник

Лермонтов как художник

«Талант Лермонтова поражает невольно удивлением всякого, у кого есть эстетический вкус» В.Г.Белинский. 15 октября 2014 года исполняется 200 лет со ...
Кацусика Хокусай – художник Японии

Кацусика Хокусай – художник Японии

Кацусика Хокусай (яп. 葛飾 北斎?); 1760, Эдо (ныне Токио) — 10 мая 1849, там же) — великий японский художник укиё-э, иллюстратор, гравёр периода Эдо. ...
Дега художник импрессионист

Дега художник импрессионист

Автопортрет. Танцкласс. . Урок танцев. Танцовщицы на репетиции. Танцовщицы в розовом. Звезда. . Мисс Лала в цирке Фернандо. Маленькая танцовщица 14 ...

Советы как сделать хороший доклад презентации или проекта

  1. Постарайтесь вовлечь аудиторию в рассказ, настройте взаимодействие с аудиторией с помощью наводящих вопросов, игровой части, не бойтесь пошутить и искренне улыбнуться (где это уместно).
  2. Старайтесь объяснять слайд своими словами, добавлять дополнительные интересные факты, не нужно просто читать информацию со слайдов, ее аудитория может прочитать и сама.
  3. Не нужно перегружать слайды Вашего проекта текстовыми блоками, больше иллюстраций и минимум текста позволят лучше донести информацию и привлечь внимание. На слайде должна быть только ключевая информация, остальное лучше рассказать слушателям устно.
  4. Текст должен быть хорошо читаемым, иначе аудитория не сможет увидеть подаваемую информацию, будет сильно отвлекаться от рассказа, пытаясь хоть что-то разобрать, или вовсе утратит весь интерес. Для этого нужно правильно подобрать шрифт, учитывая, где и как будет происходить трансляция презентации, а также правильно подобрать сочетание фона и текста.
  5. Важно провести репетицию Вашего доклада, продумать, как Вы поздороваетесь с аудиторией, что скажете первым, как закончите презентацию. Все приходит с опытом.
  6. Правильно подберите наряд, т.к. одежда докладчика также играет большую роль в восприятии его выступления.
  7. Старайтесь говорить уверенно, плавно и связно.
  8. Старайтесь получить удовольствие от выступления, тогда Вы сможете быть более непринужденным и будете меньше волноваться.

Информация о презентации

Ваша оценка: Оцените презентацию по шкале от 1 до 5 баллов
Дата добавления:31 октября 2015
Категория:МХК
Содержит:20 слайд(ов)
Поделись с друзьями:
Скачать презентацию
Смотреть советы по подготовке презентации