Презентация "Юрий Збанацкий" (10 класс) по литературе – проект, доклад

Слайд 1
Слайд 2
Слайд 3
Слайд 4
Слайд 5
Слайд 6
Слайд 7
Слайд 8
Слайд 9
Слайд 10
Слайд 11
Слайд 12
Слайд 13
Слайд 14
Слайд 15
Слайд 16
Слайд 17

Презентацию на тему "Юрий Збанацкий" (10 класс) можно скачать абсолютно бесплатно на нашем сайте. Предмет проекта: Литература. Красочные слайды и иллюстрации помогут вам заинтересовать своих одноклассников или аудиторию. Для просмотра содержимого воспользуйтесь плеером, или если вы хотите скачать доклад - нажмите на соответствующий текст под плеером. Презентация содержит 17 слайд(ов).

Слайды презентации

Юрій Збанацький (1914-1994)
Слайд 1

Юрій Збанацький (1914-1994)

Народився 1 січня 1914 р. у с. Борсуків Остерського (тепер Козелецького) району на Чернігівщині в селянській родині.
Слайд 2

Народився 1 січня 1914 р. у с. Борсуків Остерського (тепер Козелецького) району на Чернігівщині в селянській родині.

Навчання Початков школу закінчив в рідному селі, а семирічну — в місті Остер. Навчався в Чернігівському педагогічному технікумі, згодом в Ніжинському педагогічному інституті, який закінчив в 1937 році. В 19 років по закінченні інституту працював вчителем, директором неповної середньої школи , завіду
Слайд 3

Навчання Початков школу закінчив в рідному селі, а семирічну — в місті Остер. Навчався в Чернігівському педагогічному технікумі, згодом в Ніжинському педагогічному інституті, який закінчив в 1937 році. В 19 років по закінченні інституту працював вчителем, директором неповної середньої школи , завідуючим районним відділом освіти. В липні 1940 року призначений редактором районної газети.

Працює. В 19 років по закінченні інституту працював вчителем, директором неповної середньої школи , завідуючим районним відділом освіти. В липні 1940 року призначений редактором районної газети.
Слайд 4

Працює

В 19 років по закінченні інституту працював вчителем, директором неповної середньої школи , завідуючим районним відділом освіти. В липні 1940 року призначений редактором районної газети.

Участь у ВВВ Учасник Другої світової війни з 1941 по 1945 роки. 6 січня 1942 року потрапляє до рук фашистів. Його тримають у чернігівській вязниці , а потім переводять у Яцівський концтабір. У серпні 1942 року він звідти тікає. Указом Президії Верховної Ради СРСР від 4 січня 1944 року присвоєно зван
Слайд 5

Участь у ВВВ Учасник Другої світової війни з 1941 по 1945 роки. 6 січня 1942 року потрапляє до рук фашистів. Його тримають у чернігівській вязниці , а потім переводять у Яцівський концтабір. У серпні 1942 року він звідти тікає. Указом Президії Верховної Ради СРСР від 4 січня 1944 року присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Після війни викладав літературу в Київському педагогічному інституті імені Горького, згодом очолив філологічний факультет цього ж інституту. Обирався заступником голови Спілки письменників України, першим секретарем Київської організації письменників, був членом Спілки письменників СРСР.
Слайд 6

Після війни викладав літературу в Київському педагогічному інституті імені Горького, згодом очолив філологічний факультет цього ж інституту. Обирався заступником голови Спілки письменників України, першим секретарем Київської організації письменників, був членом Спілки письменників СРСР.

Обирався депутатом Верховної Ради УРСР VI, VII, VIII, IX, X скликань. У складі делегації УРСР неодноразово брав участь на сесіях Генеральної Асамблеї ООН. Друкувався з 1944 р. Його повісті «Між добрими людьми», «Морська чайка», «Курячий бог», роман «Сеспель» були екранізовані на Київській кіностудії
Слайд 7

Обирався депутатом Верховної Ради УРСР VI, VII, VIII, IX, X скликань. У складі делегації УРСР неодноразово брав участь на сесіях Генеральної Асамблеї ООН. Друкувався з 1944 р. Його повісті «Між добрими людьми», «Морська чайка», «Курячий бог», роман «Сеспель» були екранізовані на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка. Написав «Поліські билиці» — короткі оповідання з життя його знайомого вчителя Каленика Переплигнигопченка.

Нагороди. У 1970 році роман “Хвилі” удостоєний Державної премії імені Т.Г.Шевченка У 1975 році за роман “Кують зозулі” та за повісті і оповідання ,що вийшли в чотирьох книгах у видавництві “Веселка”(1971-1974) цому присуджено літературну премію імені Лесі Українки.
Слайд 8

Нагороди

У 1970 році роман “Хвилі” удостоєний Державної премії імені Т.Г.Шевченка У 1975 році за роман “Кують зозулі” та за повісті і оповідання ,що вийшли в чотирьох книгах у видавництві “Веселка”(1971-1974) цому присуджено літературну премію імені Лесі Українки.

Помер 25 квітня 1994 року в Києві. Похований в Києві на Байковому кладовищі
Слайд 9

Помер 25 квітня 1994 року в Києві. Похований в Києві на Байковому кладовищі

Фільмографія За його сценаріями створено стрічки: «Морська чайка» (1961, у співавт.), «Між добрими людьми» (1962), «Втікач з Янтарного» (1968), «Сеспель» (1970), «Таємниця партизанської землянки» (1975), «Чекайте на зв'язкового» (1980).
Слайд 10

Фільмографія За його сценаріями створено стрічки: «Морська чайка» (1961, у співавт.), «Між добрими людьми» (1962), «Втікач з Янтарного» (1968), «Сеспель» (1970), «Таємниця партизанської землянки» (1975), «Чекайте на зв'язкового» (1980).

Збірки
Слайд 11

Збірки

«Гвардії Савочка». Тема:розповідається про хлопчика Савочку, який жив з полком. Сюжет:Одного разу кашовари, які зупинилися в невеличкому селі, видавали обід бійцям. І коли вже повз кухню пройшов увесь полк, кашовари почали збиратися в дорогу. Саме в цей час біля кухні з’явився хлопчик(«немов з-під з
Слайд 12

«Гвардії Савочка»

Тема:розповідається про хлопчика Савочку, який жив з полком. Сюжет:Одного разу кашовари, які зупинилися в невеличкому селі, видавали обід бійцям. І коли вже повз кухню пройшов увесь полк, кашовари почали збиратися в дорогу. Саме в цей час біля кухні з’явився хлопчик(«немов з-під землі виріс»). Хлопчик розповів про те , як він сховався в окопі від фашистів, які палили селище. Солдати нагодували хлопчика і порадившись взяли с собою у полк («Будеш ти сином нашого полку»). Савочка допомагав у полку, йому пошили форму , і коли його кликали Савочка негайно ж кидався на поклик, доповідаючи дзвінко «- Гвардії сержант Савочка з'явився!», а коли запитували «А хто ж твій татусь, Савочко?» « Гвардійський полк, товаришу командир! - чітко доповідав хлопчик.» «А хто мама?» « Кухня, товаришу командир!» Ідея: автор прагнув показати участь дітей – досвідчених партизанських розвідників, активних помічників дорослих в роки Великої Вітчизняної війни, те як війна загартувала їх волю, зробила сміливими, мужніми,вірними обов’язку.

«Розумний шпак». Тема: Розповідь про хлопчика Колю, який хотів стати бійцем роти, і який дуже любив тварин і птахів. Сюжет: розповідь про те, як син начальника штабу Коля, дуже хотів стати бійцем роти, але батько його не брав, говорив йому, що він малий на зріст, ноги короткі. Коля спіймав зайченя і
Слайд 13

«Розумний шпак»

Тема: Розповідь про хлопчика Колю, який хотів стати бійцем роти, і який дуже любив тварин і птахів. Сюжет: розповідь про те, як син начальника штабу Коля, дуже хотів стати бійцем роти, але батько його не брав, говорив йому, що він малий на зріст, ноги короткі. Коля спіймав зайченя і показав татові, але батько і не дивувався маленькому вухатому зайчаті. Коля дуже любив звірів і птахів. Він завжди приносив до штабу якихсь звірів чи птахів. Вужа вбили прийнявши за гадюку, зате в Колі з’явилось чубате шпаченя. Коли всі птахи відлітали у вирій, він залишався і сидів біля вікна. До штабу завжди приходили командири, стукали і Коля відповідав -«Зайдіть», але раз він не почув стука, але почув, що хтось сказав –«Зайдіть». З цього у шпака з’явилися свої обов’язки. Навесні Коля став бійцем роти розвідників, змайстрував шпаківню своєму шпакові. Рота залишила партизанське селище. Влітку повернулися в свої краї. Все заросло в селі, двері були підперті товстою палицею. Коля стукнув ногою по дверях, і почув - «Зайдіть». На березі біля шпаківні шпак, але тут була ще шпачиха і маленькі шпаченята. Коля привітався з господарем землянки. Ідея: показати взаємовідносини людини з живою природою (з тваринами та птахами), їхнє ставлення до людей.

«Щедрий їжачок». Тема: Розповідається про те, як щедрий їжачок допоміг партизану вижити. Сюжет:Якось двоє друзів – розвідників йшли у розвідку та потрапили у перестрілку з ворогами, де одного з них поранили в ногу, а інший взявши свого бойового товариша на плечі допомагав йти до штабу. Але, так як д
Слайд 14

«Щедрий їжачок»

Тема: Розповідається про те, як щедрий їжачок допоміг партизану вижити. Сюжет:Якось двоє друзів – розвідників йшли у розвідку та потрапили у перестрілку з ворогами, де одного з них поранили в ногу, а інший взявши свого бойового товариша на плечі допомагав йти до штабу. Але, так як дорога була не близькою, поранений партизан знесилився та залишився під кущем, а товаришу наказав йти швидше по допомогу та повернутися за ним. Довго лежав він там, а допомоги все не було. Але раптом йому почулося шарудіння листя і він взрів їжачка, який до куща ніс грушки. Партизан поспостерігав, а коли їжачок пішов трішки взяв грушок та підживився ними. Їжачку спочатку це не сподобалось, але потім він його підгодовував всі подальші дні ще й яблучками. Коли повернулися партизани їжачка не було вдома, але я весь час дивився в ліс, щоб побачити очі цього щедрого їжачка, який спас від голоду. Ідея: Автор намагався показати хвилюючу картину партизанського буття та те, що вдома й природа допомагає. Виховати в дитини патріотичне ставлення до історії та бережне ставлення природи.

«Ласунка». Тема: розповідь про білочку Ласунку Сюжет: Розповідь про білочку , яку прозвали Ласунка за те, що вона дуже полюбляла цукор. Ще маленькою партизани знайшли її на початку осені, так і прожила вона всю зиму у них. Але з приходом весни не могла вона сидіти на місці, почала тікати в ліс, споч
Слайд 15

«Ласунка»

Тема: розповідь про білочку Ласунку Сюжет: Розповідь про білочку , яку прозвали Ласунка за те, що вона дуже полюбляла цукор. Ще маленькою партизани знайшли її на початку осені, так і прожила вона всю зиму у них. Але з приходом весни не могла вона сидіти на місці, почала тікати в ліс, спочатку на 3 днів, а потім і зовсім не повернулася, вже і забувати про неї стали, та якось, через рік стрибнула гарна Ласунка партизану на плече, він впізнав її, покормив би, але й все мого не було вже їжі чотири дні, бо йшла війна… Ідея: людина і природа – вічні друзі.

«Хоробра голубка». Тема:Розповідь про голубку , яка захищала своїх пташенят. Сюжет: В однієї сім’ї на горищі поселилося два голуби,згодом у них народилося двоє пташенят. Одного разу коли пташенята вчилися літати одне впало на землю кіт це побачив і кинувся до нього. Голубка кинулась захищати своє пт
Слайд 16

«Хоробра голубка»

Тема:Розповідь про голубку , яка захищала своїх пташенят. Сюжет: В однієї сім’ї на горищі поселилося два голуби,згодом у них народилося двоє пташенят. Одного разу коли пташенята вчилися літати одне впало на землю кіт це побачив і кинувся до нього. Голубка кинулась захищати своє пташеня , і перемогла. Ідея: Автор хотів показати велику любов матері до дитини і що вона ніколи не залишить її.

«Лелеки». Тема: Розповідь про лелек ,які прилітали в село навесні. Сюжет: В одній сім’ї дуже поважають та люблять лелек. Одного разу навесні прилетіли лелеки і поселилися високо на дереві.Дорослі лелеки ростили своїх маленьких дитинчат. Коли вони підросли і почали літати то хлопчик помітив , що одне
Слайд 17

«Лелеки»

Тема: Розповідь про лелек ,які прилітали в село навесні. Сюжет: В одній сім’ї дуже поважають та люблять лелек. Одного разу навесні прилетіли лелеки і поселилися високо на дереві.Дорослі лелеки ростили своїх маленьких дитинчат. Коли вони підросли і почали літати то хлопчик помітив , що одне лелеченя не літало. Згодом всі лелеки відлетіли на південь лише один залишався в гнізді. Хлопчик вирішив допомогти йому, тому коли він зняв його з гнізда то помітив , що в нього одне крило засохло та зовсім безсиле і він відніс його у живий куточок школи де лелека жив до весни. Навесні хлопчик відніс його назад до гнізда. Ідея:Автор показує нам ,що треба любити природу та оберігати її. Виховування бережливого та поважного ставлення до птахів.

Список похожих презентаций

Юрий Трифонов

Юрий Трифонов

Семья. Детство. Родился в Москве, в семье, богатой на рево- люционные традиции. Отец: революционер, председатель Военной коллегии Верховного суда ...
Юрий Яковлевич Яковлев

Юрий Яковлевич Яковлев

Юрий Яковлевич Яковлев 1922 – 1996 гг. Русский поэт, прозаик. Автор сценариев игровых и анимационных фильмов. Родился в городе Ленинграде. Участвовал ...
Юрий Казаков

Юрий Казаков

Юрий Казаков – автор непревзойденной прозы: «Некрасивая…», «Голубое и зеленое», «Тихое утро», «Проклятый Север» - все эти вещи будут жить, пока жив ...
Юрий Маркович Нагибин

Юрий Маркович Нагибин

Цветок лотоса. Логические цепочки. Озаглавьте иллюстрации Н. Трепенок к рассказу Ю. Нагибина строками из произведения. 2. Расположите иллюстрации ...
Юрий Жекотов

Юрий Жекотов

1.Узнать о творческом пути нашего земляка, писателя Юрия Жекотова. 2.Познакомиться с его творчеством. 3.Определить тематику. 4.Проанализировать понравившиеся ...
Русский писатель Казаков Юрий Павлович

Русский писатель Казаков Юрий Павлович

Юрий Павлович. Казаков Юрий Павлович (1927–1982), русский писатель. Родился 8 августа 1927 в Москве в семье рабочего, выходца из крестьян Смоленской ...
Коваль Юрий Иосифович

Коваль Юрий Иосифович

Коваль Юрий Иосифович. Рассказ «Капитан Клюквин». Сокольники – район Москвы. Снимок сделан между 1979 -1986 годами. 2009 год. Клёст – птица особенная. ...
Коваль Юрий Иосифович

Коваль Юрий Иосифович

В этой книге соединились рассказы писателя о русской деревне: «Чистый Дор», «Листобой», «Про них»; о жизни на пограничной заставе, об отважной поисковой ...
"Зелёное и жёлтое" Юрий Дмитриев

"Зелёное и жёлтое" Юрий Дмитриев

Какова главная тема творчества? Зелёное и жёлтое. О чём это? Предположи, что узнаем из произведения с таким названием? Читай сначала плавно, по слогам, ...
Кубанские писатели и поэты

Кубанские писатели и поэты

Выдающийся кубанский историк, автор двухтомной «Истории Кубанского казачьего войска». Родился в ст.Новодеревянковской в семье священника.Учился в ...
Писатели и поэты конца 19 начала 20 веков

Писатели и поэты конца 19 начала 20 веков

Русская литература конца 19 начала 20 веков - один из самых интересных период русской литературы. Русская литература конца 19 начала 20 веков обусловлена ...
Отечественные мыслители, писатели, поэты

Отечественные мыслители, писатели, поэты

Михаил Васильевич Ломоносов. «Дерзайте Отчизну мужеством прославить!» «Только в бодром горячем порыве, в страстной любви к своей родной стране, смелости ...
Детские поэты и писатели

Детские поэты и писатели

Лауреат Государственной премии СССР (1946г.) за стихотворения военного времени, Государственной премии СССР (1949)г. за поэму "Рыбакова хата". Якуб ...
Известные детские поэты и писатели

Известные детские поэты и писатели

Петербург Москва Екатеринбург Нижний Новгород Иркутск Челябинск Новосибирск. Чуковский Корней Иванович (Корнейчуков Николай Васильевич). Чуковский ...
Великие русские писатели

Великие русские писатели

М.Ю.Лермонтов 1814-1841. Л.Н.Толстой 1828-1910. И.А.Крылов 1769-1844. Из какой басни мораль? «Уж сколько раз твердили миру, Что лесть гнусна, вредна; ...
Детские поэты и писатели

Детские поэты и писатели

Лев Николаевич Толстой. ТОЛСТОЙ Лев Николаевич - граф, русский писатель, родился 28 августа (9 сентября) 1828 года, в усадьбе Ясная Поляна Тульской ...
Великие русские писатели

Великие русские писатели

ЦЕЛИ:. Обобщить знания детей по разделу; Совершенствовать умение выразительности и осознанного чтения; Прививать любовь и интерес к чтению, к книгам. ...
Великие русские писатели

Великие русские писатели

Русский поэт. Учился в Московском университете. Окончил Санкт-Петербургскую школу гвардейских прапорщиков и кавалерийских юнкеров. Михаил Юрьевич ...
Донские поэты и писатели

Донские поэты и писатели

Николай Николаевич Туроверов (1899-1972). Николай Туроверов – уроженец станицы Старочеркасской, донской казак. Николай Туроверов – потомок старой ...
Великие русские писатели

Великие русские писатели

Цели урока:. Обобщить знания детей по разделу «Великие русские писатели». 2. Прививать интерес и любовь к чтению, к книгам. 3. Воспитывать навыки ...

Советы как сделать хороший доклад презентации или проекта

  1. Постарайтесь вовлечь аудиторию в рассказ, настройте взаимодействие с аудиторией с помощью наводящих вопросов, игровой части, не бойтесь пошутить и искренне улыбнуться (где это уместно).
  2. Старайтесь объяснять слайд своими словами, добавлять дополнительные интересные факты, не нужно просто читать информацию со слайдов, ее аудитория может прочитать и сама.
  3. Не нужно перегружать слайды Вашего проекта текстовыми блоками, больше иллюстраций и минимум текста позволят лучше донести информацию и привлечь внимание. На слайде должна быть только ключевая информация, остальное лучше рассказать слушателям устно.
  4. Текст должен быть хорошо читаемым, иначе аудитория не сможет увидеть подаваемую информацию, будет сильно отвлекаться от рассказа, пытаясь хоть что-то разобрать, или вовсе утратит весь интерес. Для этого нужно правильно подобрать шрифт, учитывая, где и как будет происходить трансляция презентации, а также правильно подобрать сочетание фона и текста.
  5. Важно провести репетицию Вашего доклада, продумать, как Вы поздороваетесь с аудиторией, что скажете первым, как закончите презентацию. Все приходит с опытом.
  6. Правильно подберите наряд, т.к. одежда докладчика также играет большую роль в восприятии его выступления.
  7. Старайтесь говорить уверенно, плавно и связно.
  8. Старайтесь получить удовольствие от выступления, тогда Вы сможете быть более непринужденным и будете меньше волноваться.

Информация о презентации

Ваша оценка: Оцените презентацию по шкале от 1 до 5 баллов
Дата добавления:9 июня 2019
Категория:Литература
Содержит:17 слайд(ов)
Поделись с друзьями:
Скачать презентацию
Смотреть советы по подготовке презентации