- Фактори розвитку продуктивних сил Херсонської області

Презентация "Фактори розвитку продуктивних сил Херсонської області" по географии – проект, доклад

Слайд 1
Слайд 2
Слайд 3
Слайд 4
Слайд 5
Слайд 6
Слайд 7
Слайд 8
Слайд 9
Слайд 10
Слайд 11
Слайд 12
Слайд 13
Слайд 14
Слайд 15
Слайд 16
Слайд 17
Слайд 18
Слайд 19
Слайд 20
Слайд 21
Слайд 22
Слайд 23

Презентацию на тему "Фактори розвитку продуктивних сил Херсонської області" можно скачать абсолютно бесплатно на нашем сайте. Предмет проекта: География. Красочные слайды и иллюстрации помогут вам заинтересовать своих одноклассников или аудиторию. Для просмотра содержимого воспользуйтесь плеером, или если вы хотите скачать доклад - нажмите на соответствующий текст под плеером. Презентация содержит 23 слайд(ов).

Слайды презентации

Фактори розвитку продуктивних сил Херсонської області. Тиханська Ірина група ОА-12
Слайд 1

Фактори розвитку продуктивних сил Херсонської області.

Тиханська Ірина група ОА-12

Збереження і відтворення природного ресурсного потенціалу області – це основа подальшого економічного розвитку.
Слайд 2

Збереження і відтворення природного ресурсного потенціалу області – це основа подальшого економічного розвитку.

Економіко-географічне положення. Область є важливим автотранспортним вузлом, який з’єднує країни Європи, центральні та західні райони України з Кримом, південними регіонами Росії, Кавказом і Закавказзям. Знаходиться на перетині автодоріг Ростов – Одеса – Сімферополь Херсонщина межує на сході – з Зап
Слайд 3

Економіко-географічне положення

Область є важливим автотранспортним вузлом, який з’єднує країни Європи, центральні та західні райони України з Кримом, південними регіонами Росії, Кавказом і Закавказзям. Знаходиться на перетині автодоріг Ростов – Одеса – Сімферополь Херсонщина межує на сході – з Запорізькою, на північному заході – з Миколаївською, на півночі – з Дніпропетровською областями, на півдні по Сивашу і Перекопському перешийку – з Автономною Республікою Крим. По території області проходить державний кордон довжиною 458 км, в тому числі 350 км по Чорному і 108 км по Азовському морям Область омивається Чорним і Азовським морями, а також Сивашем (Гнилим морем) та Каховським водосховищем.

Адміністративно-територіальний устрій. Кількість районів - 18: В області - 9 міст, з яких 3 обласного значення (м.Херсон, м.Нова Каховка та м.Каховка). 6 районного підпорядкування (м.Берислав, м.Генічеськ, м.Гола Пристань, м.Скадовськ, м.Таврійськ, м.Цюрупинськ). 31 селище міського типу. 698 населен
Слайд 4

Адміністративно-територіальний устрій

Кількість районів - 18: В області - 9 міст, з яких 3 обласного значення (м.Херсон, м.Нова Каховка та м.Каховка). 6 районного підпорядкування (м.Берислав, м.Генічеськ, м.Гола Пристань, м.Скадовськ, м.Таврійськ, м.Цюрупинськ). 31 селище міського типу. 698 населених пунктів.

Історія господарського освоєння території. Територія сучасної Херсонщини була заселена вже більш 10 тис. років тому. У XVIII ст. території лівобережної Херсонщини ввійшли до складу Росії. З цього часу почалося інтенсивне заселення та економічне освоєння Причорномор'я. У липні 1919 року було прийнято
Слайд 5

Історія господарського освоєння території

Територія сучасної Херсонщини була заселена вже більш 10 тис. років тому. У XVIII ст. території лівобережної Херсонщини ввійшли до складу Росії. З цього часу почалося інтенсивне заселення та економічне освоєння Причорномор'я. У липні 1919 року було прийнято рішення розділити Херсонську губернію на дві - Херсонську та Одеську. Для післявоєнного відновлення Чорноморського флоту на початку 1950-х років у Херсоні був побудований суднобудівний завод, а пізніше тут був заснований завод залізобетонного докостроенія "Паллада«, які до недавнього часу були у складі виробничого об'єднання .

Аналіз геоморфологічних умов господарювання. У загальному плані геоморфологічного будови область - слабохолмистої рівнина. Середня абсолютна висота території області становить 46 м. Максимальна амплітуда висот 101,4 м. біля с. Ушкалка Верхньорогачицького району знаходиться найвища точка області-101
Слайд 6

Аналіз геоморфологічних умов господарювання

У загальному плані геоморфологічного будови область - слабохолмистої рівнина. Середня абсолютна висота території області становить 46 м. Максимальна амплітуда висот 101,4 м. біля с. Ушкалка Верхньорогачицького району знаходиться найвища точка області-101 м. Мінімальні відмітки - мінус 0,4 м на де-яких ділянках узбережжя Сиваша. У рельєфі Херсонській області виділяють такі складові частини: Бузько-Дніпровська, Токмацький, асканійської-Мелітопольська, Нижньодніпровська рівнини і Присиваську низовину.

Мінерально-сировинні ресурси. Корисні копалини: пісок, глина, вапняки, солі Сивашу, торф, також лікувальні грязі, цементна сировина і цегельно-черепичні глини В цілому в області нараховується: 90 родовищ будівельних матеріалів, 55- розвіданих, 35- нерозвідних і таких, які не використовуються . 53,6%
Слайд 7

Мінерально-сировинні ресурси

Корисні копалини: пісок, глина, вапняки, солі Сивашу, торф, також лікувальні грязі, цементна сировина і цегельно-черепичні глини В цілому в області нараховується: 90 родовищ будівельних матеріалів, 55- розвіданих, 35- нерозвідних і таких, які не використовуються . 53,6% введено експлуатацію Паливо-енергетичні ресурси. Херсонська область є одним із регіонів, які недостатньо забезпечені власними паливно-енергетичними ресурсами.

Кліматичні умови та агрокліматичні ресурси. Область характеризується посушливим кліматом і маловодністю. Клімат Херсонської області помірно континентальний з м'якою малосніжною зимою та жарким посушливим літом. Температура: Січня від мінус 5°С на півночі, до мінус 3ºС - на півдні; Липня відповідно +
Слайд 8

Кліматичні умови та агрокліматичні ресурси

Область характеризується посушливим кліматом і маловодністю. Клімат Херсонської області помірно континентальний з м'якою малосніжною зимою та жарким посушливим літом. Температура: Січня від мінус 5°С на півночі, до мінус 3ºС - на півдні; Липня відповідно +21,5ºС - +25,5ºС. Річна кількість опадів незначна -300-410 мм, переважна їх кількість - влітку. Сніговий покрив нестійкий. Серед несприятливих кліматичних явищ:суховії, пилові бурі, засухи.

Земельні ресурси. Загальна площа земель області, які перебувають у використанні- 4,5% від України. Значна частина земель знаходиться під багаторічними насадженнями, що дуже важливо для Херсонської області. Землі області характеризує високий рівень освоєності(86%). .
Слайд 9

Земельні ресурси

Загальна площа земель області, які перебувають у використанні- 4,5% від України. Значна частина земель знаходиться під багаторічними насадженнями, що дуже важливо для Херсонської області. Землі області характеризує високий рівень освоєності(86%). .

Водні ресурси. Водні ресурси області використовуються для: водопостачання судноплавства, виробництва, Рекреації, є також джерелом гідроенергії. мають рибопромислове значення. У межах області протікає 6 річок довжиною понад 10 км. Найбільша – Дніпро. Густота річкової сітки 0,1 км на 1 км2.
Слайд 10

Водні ресурси

Водні ресурси області використовуються для: водопостачання судноплавства, виробництва, Рекреації, є також джерелом гідроенергії. мають рибопромислове значення. У межах області протікає 6 річок довжиною понад 10 км. Найбільша – Дніпро. Густота річкової сітки 0,1 км на 1 км2.

Біологічні ресурси. За геоботанічним районуванням територія області відноситься до 9 геоботанічних. У зв'язку з різноманітністю природних умов території області тут зростає велика кількість видів рослин і грибів(ожина сиза, крушина ламка, бузина чорна, степові чагарники, псамофітні різнотравно-типча
Слайд 11

Біологічні ресурси

За геоботанічним районуванням територія області відноситься до 9 геоботанічних. У зв'язку з різноманітністю природних умов території області тут зростає велика кількість видів рослин і грибів(ожина сиза, крушина ламка, бузина чорна, степові чагарники, псамофітні різнотравно-типчаково-ковилові степи..) Тваринний світ Херсонської області своєрідний, представлений фоновими видами ссавців: козуля європейська, лисиця звичайна, миші, з птахів зустрічаються воронові та чайкові..) У прісноводній фауні звичайними представниками є риби, молюски, ракоподібні, комахи, черви, кишковопорожнинні, найпростіші. Біологічні ресурси забезпечують людину їжею, одягом, ліками, добривами, є ресурсами, які використовуються в рекреаційному господарстві.

Лісові ресурси. займають площу близько 151,1 тис. га, вкритих лісовою рослинністю 130,9 тис.га. Обсяг продукції (робіт, послуг) лісового господарства -0,5% від України. В основному це заготівля деревини - 68,6 тис.
Слайд 12

Лісові ресурси

займають площу близько 151,1 тис. га, вкритих лісовою рослинністю 130,9 тис.га. Обсяг продукції (робіт, послуг) лісового господарства -0,5% від України. В основному це заготівля деревини - 68,6 тис.

Рекреаційні ресурси. За своїм функціональним призначенням рекреаційні ресурси є одним з важливих факторів, який позитивно сприяє розширеному відтворенню трудового потенціалу В області сприятливі природні умови рекреаційного значення: на узбережжі і пониззі Дніпра багато солоних озер, ропа і грязі лі
Слайд 13

Рекреаційні ресурси

За своїм функціональним призначенням рекреаційні ресурси є одним з важливих факторів, який позитивно сприяє розширеному відтворенню трудового потенціалу В області сприятливі природні умови рекреаційного значення: на узбережжі і пониззі Дніпра багато солоних озер, ропа і грязі лікувальних узбережжі Чорного і Азовського морів Каховське водосховище В Херсонській області працює 47 підприємств готельного господарства. В області 69 територій та об'єктів природно-заповідного фонду .

Динаміка чисельності населення. Населення Херсонщини складає 1083,4 тис. осіб. Зменшення населення області відбулося за рахунок природного скорочення та міграційного. Населення області становить 2.4% від населення країни. Загальна чисельність населення по області за результатами Перепису 2001 року у
Слайд 14

Динаміка чисельності населення

Населення Херсонщини складає 1083,4 тис. осіб. Зменшення населення області відбулося за рахунок природного скорочення та міграційного. Населення області становить 2.4% від населення країни. Загальна чисельність населення по області за результатами Перепису 2001 року у порівнянні з переписом 1989 року зменшилась на 5%.

Структура розселення. По своїй суті розселення повинно сприяти ефективному використанню природно-ресурсного потенціалу. В області 18 районів. 9 міст, три з яких державного; республіканського та обласного значення. 30 селищ міського типу 660 сільських населених пунктів. Переважають в області середні
Слайд 15

Структура розселення

По своїй суті розселення повинно сприяти ефективному використанню природно-ресурсного потенціалу. В області 18 районів. 9 міст, три з яких державного; республіканського та обласного значення. 30 селищ міського типу 660 сільських населених пунктів. Переважають в області середні та малі міста. Близько 2/3 міського населення сконцентровано в Херсоні. Сільське розселення розріджене, густота населення у сільській місцевості близько 170 осіб на 1 км2.

Міграційна ситуація
Слайд 16

Міграційна ситуація

Демографічна ситуація. на 1 липня 2011р. в області, за оцінкою, проживало 1085,4 тис. осіб. упродовж січня–червня 2011р. чисельність наявного населення зменшилась на 2835 осіб. міграційний приріст становив 16 осіб зареєстровано 5413 народжених та 8264 померлих особи(10,0 немовлят на 1000 наявного на
Слайд 17

Демографічна ситуація.

на 1 липня 2011р. в області, за оцінкою, проживало 1085,4 тис. осіб. упродовж січня–червня 2011р. чисельність наявного населення зменшилась на 2835 осіб. міграційний приріст становив 16 осіб зареєстровано 5413 народжених та 8264 померлих особи(10,0 немовлят на 1000 наявного населення). кількість прибулих в область збільшилась на 8,5%, а кількість вибулих – на 6,0% і становила, відповідно, 6119 та 6103 особи.

Мовно-етнічний склад населення. Українську мову вважали рідною 73,2% населення області. Частка інших мов - 1,8% За даними Всеукраїнського перепису населення в області проживали представники понад 115 національностей і народностей.
Слайд 18

Мовно-етнічний склад населення

Українську мову вважали рідною 73,2% населення області. Частка інших мов - 1,8% За даними Всеукраїнського перепису населення в області проживали представники понад 115 національностей і народностей.

Релігійний склад населення. У Херсонській області створені прекрасні умови для вільного розвитку всіх 26 релігійних конфесій. . Переважна кількість громад - українські православні церкви, решта – протестантські. Релігійна служба в Херсонській області проводиться в 27 культових спорудах.
Слайд 19

Релігійний склад населення

У Херсонській області створені прекрасні умови для вільного розвитку всіх 26 релігійних конфесій. . Переважна кількість громад - українські православні церкви, решта – протестантські. Релігійна служба в Херсонській області проводиться в 27 культових спорудах.

Освітньо-професійна структура населення. В області діє 25 вищих навчальних закладів І-IV рівнів акредитації. Щороку випускниками стають 8 тис. Студентів(біля 3,0 тис. студентів навчалися на державному бюджеті, 1,0 тис. – за кошти фізичних осіб). Вищу освіту мають 36,6% мешканців. Середню 53,6%. Не м
Слайд 20

Освітньо-професійна структура населення

В області діє 25 вищих навчальних закладів І-IV рівнів акредитації. Щороку випускниками стають 8 тис. Студентів(біля 3,0 тис. студентів навчалися на державному бюджеті, 1,0 тис. – за кошти фізичних осіб). Вищу освіту мають 36,6% мешканців. Середню 53,6%. Не мають початкової загальної освіти – 9,8% . Серед населення працездатного віку мають та здобувають вищу освіту 45% населення міськради, середню – 54%.

Електоральна структура населення. У Херсонській області постійну активність проявляють лише три політичні партії: ВО «Батьківщина», Партія регіонів та КПУ. Партія регіонів має абсолютну перевагу в усіх місцевих радах, які долучаються до позитивного висвітлення її діяльності. Партії «Третя сила» та «
Слайд 21

Електоральна структура населення

У Херсонській області постійну активність проявляють лише три політичні партії: ВО «Батьківщина», Партія регіонів та КПУ. Партія регіонів має абсолютну перевагу в усіх місцевих радах, які долучаються до позитивного висвітлення її діяльності. Партії «Третя сила» та «Вітчизна» проявляють активність у деяких населених пунктах, в яких вони представлені депутатами місцевих рад. У Херсонській області немає жодної місцевої ради, в якій би не було сформовано провладної депутатською більшості. У травні 2011 року народний депутат України Юрій Одарченко очолив Київську міську організацію ВО «Батьківщина», але продовжує впливати на місцеву політику.

Висновок. Херсонська область належить до розвинених агропромислових регіонів. В регіоні виробляється 1,8% валової доданої вартості, зосереджено 2,1% основних фондів України, 0,8% — продукції промисловості, збут сільського господарства — 3,4%. Виробництво товарів народного споживання складає 1,7%. Зб
Слайд 22

Висновок

Херсонська область належить до розвинених агропромислових регіонів. В регіоні виробляється 1,8% валової доданої вартості, зосереджено 2,1% основних фондів України, 0,8% — продукції промисловості, збут сільського господарства — 3,4%. Виробництво товарів народного споживання складає 1,7%. Збереження і відтворення природного ресурсного потенціалу області – це основа подальшого економічного розвитку.

Список використаної літератури: 1. Херсон.Профіль громади.. Підготовлено Експертним комітетом з економічного розвитку міста Херсон за сприяння проекту «Економічний розвиток міст» 2.А.В. Костенко. Географія України. Весна Видавництво « Ранок» 2007 3.Л, Пасенко, М.Сорока. Географія.2-ге видання Київ «
Слайд 23

Список використаної літератури:

1. Херсон.Профіль громади.. Підготовлено Експертним комітетом з економічного розвитку міста Херсон за сприяння проекту «Економічний розвиток міст» 2.А.В. Костенко. Географія України. Весна Видавництво « Ранок» 2007 3.Л, Пасенко, М.Сорока. Географія.2-ге видання Київ «Казка» 2010 Інтернет ресурси: 1.http://ks.ukrstat.gov.ua/content/category/4/46/237/ 2.http://www.oda.kherson.ua/uk/frontend/page/1/pasport-oblasti 3.http://file.liga.net/region/2896-herson_i_hersonskaya_oblast.html

Список похожих презентаций

Социальная и экономическая география мира

Социальная и экономическая география мира

Мы изучаем мировое хозяйство. Во всех частях земного шара имеются свои, даже очень любопытные, другие части. Козьма Прутков. Оглавление. 1.Понятие ...
Кроссворд "Экономическая география и регионалистика"

Кроссворд "Экономическая география и регионалистика"

К какой группе по классификации ООН относится подавляющее число стран из Зарубежной Азии? Огромными запасами этого ресурса славятся такие страны как ...
Социально-экономическая география Аргентины

Социально-экономическая география Аргентины

Протяженность Аргентины с Севера на Юг составляет около 3800 км и около 1400 км с запада на восток. На Юге и Западе Аргентина граничит с Чили, на ...
Социально-экономическая география мира

Социально-экономическая география мира

Экономическая и социальная география мира. Учебник для 10 класса. В.П. Максаковский Атлас. Издательство “Картография” Контурные карты. Источники в ...
География человеческой деятельности: экономика, культура, политика

География человеческой деятельности: экономика, культура, политика

Роль географии в формировании всесторонне развитой личности. Географические знания становятся повседневно необходимыми людям их трудовой и бытовой ...
Факторы размещения производственных сил Ивано-Франковской области

Факторы размещения производственных сил Ивано-Франковской области

План. Економіко-географічне положення Адміністративно-територіальний устрій Транспорт Геоморфологічних умови Мінерально - сировинні ресурси Кліматичні ...
Факторы размещения производственных сил в Полтавской области

Факторы размещения производственных сил в Полтавской области

Економіко-географічне положення Полтавської області. Площа: 28748 кв.км (7 місце серед її 24 областей, і 8 місце — враховуючи АР Крим). Населення: ...
Сформировать представление о науке география

Сформировать представление о науке география

Учебник с. 5–6 Атлас Контурные карты Тетрадь-тренажер с. 3 Тетрадь-практикум с. 3, 24–25 Тетрадь-экзаменатор с. 3 Электронное приложение к учебнику. ...
Современная география

Современная география

Открытие в Антарктиде озера Восток считается одним из крупнейших географических открытий современности. Существование озера было обнаружено благодаря ...
Ломоносов и география

Ломоносов и география

Любой век, любая эпоха нашей народной жизни всегда приукрашена чьей-либо особо яркой и могучей жизнью, деяниями особо славными. Многие звезды украшали ...
Лингвистическая география

Лингвистическая география

Конец XIX - начало XX вв. Во многих странах активно развивается диалектология. французско-швейцарская школа «лингвистической географии» (глава - Ж. ...
Политическая география России

Политическая география России

Содержание курса:. 1. Структура и формирование политической географии 2. Мировая политическая география и геополитика 3. Развитие политической географии ...
Природная география

Природная география

Объяснительная записка. Элективный курс «Рекреационная география Сибирского ФО» рассчитана на 18 часов и предназначен для изучения в социально-экономическом ...
Население Украины(области) Ивано-Франковская область

Население Украины(области) Ивано-Франковская область

Ива́но-Франко́вская о́бласть (укр.Іва́но-Франкі́вська о́бласть) — область на западе Украины. Образована Указом Президиума Верховного совета СССР от ...
Политическая география

Политическая география

Эта лекция во многом основана. На статьях В.Л.Цымбурского: Геополитика как мировидение и род занятий // Полис, 1999, 4, с. 7-28 Идея суверенитета ...
Рекреационная география

Рекреационная география

Задачи :. Цель моего реферата – изучить географию рекреационных ресурсов и систематизировать знания по данному вопросу. 1) расширить знания о рекреационных ...
Современная география

Современная география

Цели урока:. • выяснить, как и с помощью каких способов изучают Землю; • показать связь географии с практической деятельностью человека; • выяснить, ...
география железных руд в мире

география железных руд в мире

Доля различных технологий в странах – ведущих продуцентах стали, % (по данным World Steel Association). Потребление стальной продукции в мире в 2009г., ...
Глобальная география

Глобальная география

Тип занятия: лекция Технология: ИТ. Форма работы: лекция, фронтальная (1 час). План лекции Что изучает глобальная география. Интеграция глобальной ...

Конспекты

Равнины. Формы рельефа Земли – результат взаимодействия внутренних и внешних сил

Равнины. Формы рельефа Земли – результат взаимодействия внутренних и внешних сил

3. . . Кисина Валентина Сергеевна. учитель географии. I. квалификационной категории. ГБОУ СОШ № 733 г. Москвы. 6 класс. План – конспект ...

Советы как сделать хороший доклад презентации или проекта

  1. Постарайтесь вовлечь аудиторию в рассказ, настройте взаимодействие с аудиторией с помощью наводящих вопросов, игровой части, не бойтесь пошутить и искренне улыбнуться (где это уместно).
  2. Старайтесь объяснять слайд своими словами, добавлять дополнительные интересные факты, не нужно просто читать информацию со слайдов, ее аудитория может прочитать и сама.
  3. Не нужно перегружать слайды Вашего проекта текстовыми блоками, больше иллюстраций и минимум текста позволят лучше донести информацию и привлечь внимание. На слайде должна быть только ключевая информация, остальное лучше рассказать слушателям устно.
  4. Текст должен быть хорошо читаемым, иначе аудитория не сможет увидеть подаваемую информацию, будет сильно отвлекаться от рассказа, пытаясь хоть что-то разобрать, или вовсе утратит весь интерес. Для этого нужно правильно подобрать шрифт, учитывая, где и как будет происходить трансляция презентации, а также правильно подобрать сочетание фона и текста.
  5. Важно провести репетицию Вашего доклада, продумать, как Вы поздороваетесь с аудиторией, что скажете первым, как закончите презентацию. Все приходит с опытом.
  6. Правильно подберите наряд, т.к. одежда докладчика также играет большую роль в восприятии его выступления.
  7. Старайтесь говорить уверенно, плавно и связно.
  8. Старайтесь получить удовольствие от выступления, тогда Вы сможете быть более непринужденным и будете меньше волноваться.

Информация о презентации

Ваша оценка: Оцените презентацию по шкале от 1 до 5 баллов
Дата добавления:29 мая 2019
Категория:География
Содержит:23 слайд(ов)
Поделись с друзьями:
Скачать презентацию
Смотреть советы по подготовке презентации